Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan om invandring viktigast för Tommy

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Tommy Hansson har engagerat sig i invandringskritiska partier och högerextrema organisationer i över 40 år. Men rasist vill han inte bli kallad.

Tommy Hansson har engagerat sig politiskt sedan tidigt 70-tal. Då anslöt han sig till Demokratisk allians, en starkt antikommunistisk och högerextrem organisation. Därifrån gick han vidare som kommunfullmäktigeledamot för partiet Ny demokrati och senare med samma roll för Täljepartiet, som uppfattades än mer invandringskritiskt än Ny demokrati.

Först 2008 sökte han sig till Sverigedemokraterna och den främsta anledningen var att ”det var det enda parti som satsade på frågan om militärt försvar”.

Genom alla hans uppdrag går en röd tråd; frågan om invandring och dess påverkan på Sverige. Men rasist vill han inte bli kallad. Snarare beskriver han sig som ”aktiv antirasist”.

Vad gör du i kampen mot rasism?

– Jag är väldigt engagerad i frågan om antisemitism och är medlem i flera organisationer, till exempel Samfundet Sverige Israel. Vi gör flera resor om året till de tyska koncentrationslägren.

Övrig rasism finns det väldigt lite av i Sverige, menar Tommy Hansson.

– Den rasism som finns har importerats av invandrare. De har tagit med sina konflikter hit.

Varför har du sökt dig till ett parti med rasistiska rötter om du själv är antirasist?

– När jag gick med hade grundarna, med bakgrund i nationalistiska och rasistiska organisationer, gått ur. Jag la själv inte min röst på partiet förrän 2002, det var först då deras syn på nationalism blev anständig, anser jag. Sedan har nog alla partier något skumt i sin historia.

Varför söker sig så många med främlingsfientliga åsikter till ert parti?

– Många av dem har nog gått på vrångbilden som media har målat upp av partiet, alltså att vi skulle ha rasistiska åsikter. Men de flesta av dem har vi blivit av med i och med att Jimmie Åkesson införde nolltolerans-kampanjen.

Tommy Hansson vill inte hänga upp sig för mycket på ordet etnicitet.

– Känner man sig svensk så är man välkommen att integreras i samhället. Men man ska följa svenska seder och traditioner. Det betyder inte att man inte får äta mat från sitt hemland, men det ska ske i svensk kontext.

Vad menar du med det?

– Att man inte ställer några särkrav, som åtskilda avdelningar i badhusen eller heltäckande klädsel. Det gamla ordspråket ”ta seden dit du kommer” förklarar det bra, tycker jag.

På vilket sätt utgör invandrare som inte anammar svenska traditioner ett hot?

– Det hotar det svenska samhället och den kulturella och religiösa identiteten. Det är inte kontroversiellt att vilja värna om det.

Tidigare i år gjorde LT en granskning om partiernas närvaro i kommunfullmäktige, där Sverigedemokraterna med sina 63 procent låg sämst till. Anledningen beror enligt Tommy Hansson på att de haft många avhopp. På de fem mandat partiet tilldelades efter förra valet, är i dag endast två namn kvar. Samtidigt har Sverigedemokraterna fått kritik för att inte vara tillräckligt tydliga i sitt budgetförslag, något som Tommy Hansson har försvarat med att man inte haft den ekonomiska sakkunskapen som krävs.

– Varför vi inte har det? Ja du, det är en bra fråga. Vi har helt enkelt begränsat antal aktiva personer. Men det hade inte spelat någon roll om vi hade presenterat ett bra budgetförslag. Det hade blivit slaktat ändå, precis som allt annat SD gör.

Framöver vill Tommy Hansson satsa på skola, vård och omsorg och, om det finns utrymme, kultur. Den viktigaste frågan är dock invandringen.

– Det gäller främst tillflödet av de syriska flyktingarna. Det är ett resultat av den vansinniga politiken som förs i riksdagen i dag.

Ja och nej enligt Hansson

Behövs en köttfri dag i skolan? Nej

Ska vi sälja fler kommunala bolag? Varken ja eller nej

Ska vi sälja fler av kommunens fastigheter? Varken ja eller nej

Behövs fler privata alternativ i förskola/skola? Nej

Bör kommunen ta över Axa sports center? Nej

Ska Stadsbiblioteket ha söndagsöppet? Ja

Ska det införas inträde på Torekällberget? Ja

Bör Södertäljes skolmodell skrotas? Ja

Behövs fler parkeringar i centrum? Ja

Behöver kommunalskatten höjas? Nej