Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fräcka bedragare lurade åt sig mobiltelefoner för 399 000

Södertäljes undre värld figurerar i ännu en stor härva. Nu handlar det om telefonbedrägerier.

Ännu en stor härva med förgreningar till Södertäljes undre värld har rullats upp. Ett 30-tal personer åtalas nu för omfattande telefonbedrägerier.

Först tecknade flera personer abonnemang på Tele 2 där det ingick en telefon i avgiften – i huvudsak en Apple Iphone för minst 7 000 kronor.

Sedan gick härvans tre huvudmän in på McDonaldsrestauranger med bärbara datorer och kopplade upp sig till restaurangernas trådlösa nätverk och avslutade abonnemanget innan skulden betalts.

Kvar fanns mobilerna – i massor.

Allt kunde genomföras genom insiders på butikerna.

– Någon av huvudmännen har jobbat eller jobbar på mobiltelefonbutiker som drabbats och hade inloggningskoder, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Bedrägerierna pågick mellan de 2 och 17 oktober ifjol innan de upptäcktes.

Ett 30-tal personer är åtalade för att ha tecknat Tele 2-abonnemang på i huvudsak Applestore i Täby centrum och Mediamarkt i Kungens kurva. Hjärnorna bakom bedrägeriet är tre personer från Södertälje, Norsborg och Huddinge. De åtalas för grovt bedrägeri; för att ha införskaffat 57 mobiler till ett värde av 399 000 kronor.

Enligt polisen är det välkända namn med koppling till Södertäljes kriminella miljö.

Södertörns tingsrätt, där ärendet handläggs, har beslutat att enskilda åtal ska väckas mot ett 30-tal personer som tecknat abonemang. På så vis slipper man en jätterättegång. De tre huvudmännen åtalas gemensamt för grovt bedrägeri.

Enligt uppgift till LT träter ännu telefonoperatören Tele 2 med de drabbade butikerna om vilken som ska betala för skadorna. Butikerna anser att de har rätt att få betalat av Tele 2 medan Tele 2 anser att de haft anställda som orsakat skadorna.