Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsvåldet bör engagera Södertälje

Våldsamheter kring fotboll ska väck. Därför har 17 tunga aktörer i länet enats kring såväl handlingsplan som åtgärdspaket.
Men Södertälje deltar inte. Kommunen, Assyriska och Syrianska bör gå med.

LT berättade i går att Solna och Stockholms stad, SL, fotbollsklubbarna AIK, Brommapojkarna, Djurgården och Hammarby med flera har tagit fram en strategi för hur våldet på och runt arenorna ska bort. Det ska vara säkert att kunna gå på fotboll. Samarbetet leds av landshövding Per Unckel.

Södertäljes båda elitklubbar har bägge haft incidenter i samband med sina matcher på Fotbollsarenan eller på bortaplan. Klubbarnas egna fans har varit inblandade i våld, men ibland är det endast motståndarnas anhängare. Efterspelet till Assyriskas allsvenska kvalmatch mot Djurgården på Stockholms stadion blev en av fjolårssäsongens mest uppmärksammade – sedan flera AFF-spelare blivit slagna av hemmalagets supportrar.

Och nu i år väntar högriskmatcher mot Hammarby för Assyriska och Syrianska – liksom de interna derbymatcherna. Dessa kräver resurser och samordning mellan många aktörer för att ordna säkerheten.

Därför är det en gåta att Södertälje inte redan nu ingår i den större helheten. Vi ligger i Stockholms län och är i högsta grad engagerade med samma frågeställningar som Per Unckels grupp.

Det borde vara uppenbart att hitta synergier för Assyriska, Syrianska och Södertälje kommun om man går med i det större länssamarbetet. Då får man tillgång till ett nätverk med både kunskap och erfarenhet. Med tanke på att såväl Assyriska som Syrianska har målet att vara i Allsvenskan i en snar framtid blir frågans vikt än tyngre.