Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalar till tvåan – sen byter klubben namn

På söndag inleder Bethnahrin kvalspelet till division två i Aspudden. Om laget går upp i tvåan kommer man med all sannolikhet att spela där som Södertälje FK.

Annons
Bethnahrin.

Det var i helgen som Södertälje FK i en annons-bilaga som distribuerades med LT släppte bomben. Klubben, vars herrlag har spelat i division fem den här säsongen, gör gemensam sak med Bethnahrin.

Därmed kommer Södertälje FK spela i division två eller division tre nästa år.

– Det stämmer. Det pågår diskussioner om en sammanslagning och vi har kommit väldigt långt, det är bara små formaliteter kvar. Vi godkände att de kunde gå ut med det här i annonsbladet, säger Bethnahrins Oktay Izgin.

Han berättar att det är Södertälje FK som tagit initiativet till samarbetet, men att det möjligen var han själv som sådde ett frö när han träffade SFK:s ordförande Christer Dahlin förra året.

– Det var när vi spelade i fyran. Jag träffade Christer och då slängde jag ur mig att om vi går upp i trean kanske ni är intresserade av att gå ihop med oss. Jag var rätt trött på allt jobb runt laget, säger Oktay Izgin.

Just då blev det inget, men för ett par månader sedan togs kontakt, och då var det på allvar.

Och med tanke på stundande kval, den här gången alltså till division två, kom frågan vid rätt tidpunkt.

– Vinner vi kvalet och går upp i division två behövs det mer muskler för att hävda sig. Det behövs en helt annan organisation än vad vi har. Vi har inte ens haft någon materialare, säger Oktay Izgin.

– Vi behöver bli fler som vill det här, och Södertälje FK har den organisationen. Dessutom har de ungdomsverksamheten. De har 40 ungdomslag. Vi har två. Och ska vi bygga något på det här måste vi ha spelare underifrån. Jag känner att det här är helt rätt tid för det här.

Södertälje FK, som bildades 2012 efter en sammanslagning av FF Södertälje, Östertelge BoIS och Brunnsängs IK, har som målsättning att vara en klubb för hela Södertälje, med såväl störst bredd som bäst elit.

– Vi har ambitionen att bli bäst i stan, både på herr- och damsidan, säger Johan Rolander, klubbutvecklingschef i SFK.

Med ett herrlag som inte lyckades kvala in i den nya Sörmlandsfemman hade det dock varit svårt att presentera den satsningen för omvärlden på ett trovärdigt sätt.

– Ambitionen har funnits hela tiden, men det är klart att det här med Bethnahrin gör att det går snabbare, säger Johan Rolander.

– Jag kunde i min vildaste fantasi inte tro att vi skulle kunna ha ett a-lag i division två nästa år. Det gör förstås att vi blir mer intressanta för sponsorer och samarbetspartners.

Kvalet till division 2

Bethnahrin inleder kvalet till tvåan borta mot Aspudden/Tellus på söndag.

”Vi var och tittade på dem i helgen. Det är ett ganska bra division tre-lag. Nackdelen för oss är att matchen spelas på naturgräs. Men vi ska träna på Södertälje IP i veckan”, säger Oktay Izgin.

Kvalet består av tre lag. Det tredje laget kommer från division två södra Svealand. Just nu, med en match kvar, är det FC Gute som ligger på kvalplats.

Om Bethnahrin vinner på söndag spelar man hemma mot det tredje kvallaget lördagen den 19 oktober. Vid förlust en vecka senare.

De två bästa lagen i kvalgruppen går upp i tvåan.

Förutom långtidsskadade duon Gabriel Sleyman och Rani Besara är truppen helt ordinarie. Det innebär att backtrion Elias Merkes, Tobias Günduz och Gabriel Rhawi är med.

Annons