Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt grumligt från M om samarbete med SD

Annons

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partiets gruppledare i Södertälje, Marita Lärnstad.

Södertäljeborna förtjänar tydliga besked från Moderaterna om hur de lokalt ser på samarbete med SD. Därför ställde jag en tydlig fråga i LT: "Är Marita Lärnestad och Moderaterna beredda att efter valet 2018 samarbeta med SD?"

Tyvärr kan vi konstatera att Moderaterna inte klarar av att ge ett rakt svar på denna enkla fråga. I likhet med sin partiledare gömmer sig Marita Lärnestad bakom vaga formuleringar om att M ”samtalar” med alla partier och vill få igenom så mycket av sin egen politik som möjligt.

I klartext betyder det att för M är det viktigaste inte en samsyn om grundläggande värderingar och alla människors lika värde utan det viktigaste är att till varje pris komma till makten.

Moderaterna har på nationell nivå genom sin partiledare Anna Kinberg Batra öppnat upp för att samarbeta med ett parti som är sprunget ur nazismen och vit makt-rörelsen. Vi ser nu hur detta har lett till ett blåbrunt samarbete i Hässleholm och fler moderata kommunpolitiker verkar vara sugna på att följa efter. Det är en oroväckande och snabb utveckling med normalisering av ett parti med rasistiska rötter och ledande företrädare som återkommande ertappas med rasistiska åsikter.

I stället för att svara tydligt på frågan om M kan tänka sig att samarbeta med SD efter valet 2018 svarar Marita Lärnestad bara: ”hur det parlamentariska läget ser ut efter valet 2018 vet vi inget om i dag.”

En röst på M i kommunvalet 2018 kan alltså leda fram till ett blåbrunt samarbete. Allt verkar enligt Marita Lärnestad bero på hur stora möjligheterna är för M att på det sättet bilda majoritet. Undrar vad hennes borgerliga kollegor i C, L och KD tycker om det?

En röst på M i kommunvalet 2018 kan alltså leda fram till ett blåbrunt samarbete.

Från Socialdemokraterna är beskedet tydligt. Vi ser gärna mer av blocköverskridande överenskommelser både nationellt och här i Södertälje. Men vi kommer aldrig vika från vår syn på att samarbete med rasistiska partier är uteslutet. Det är glädjande att både C och L är lika tydliga.

Så mina frågor kvarstår: - Är Marita Lärnestad och Moderaterna beredda att efter valet 2018 samarbeta med SD? Har Moderaterna i Södertälje förankrat sin nya vacklande hållning med sina allianskollegor?

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons