Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt dimma över kanalen

Förutsättningarna för Storbritanniens vara eller icke vara som EU-land kan klarna denna vecka. Det är i alla fall tanken.

I oktober 1957, för snart 59 år sedan, satte brittiska The Times en rubrik som blivit en verklig klassiker: ”Heavy Fog In Channel. Continent Cut Off. (Kraftig dimma över kanalen. Kontinenten avskuren)”.

På den tiden kunde besvärlig dimma över Engelska kanalen stoppa såväl fartyg som flyg, till och från de brittiska öarna. Men det som gett rubriken sin odödlighet är att den på ett utmärkt sätt skildrar den brittiska självbilden – där London är världens centrum och allt annat är perifert.

Britterna skulle klara sig bra oavsett väderlek, men hur skulle det gå för de stackars européerna som tappade all kontakt med Storbritannien?

Symboliken i rubriken lever i allra högsta grad än i dag. Storbritannien rustar för den folkomröstning som premiärminister David Cameron har utlovat. Och även om den senaste opinionsmätningen visar att nästan hälften av britterna inser fördelarna med ett europeisk samarbete och vill vara kvar i EU, så tycker drygt 40 procent att Storbritannien klarar sig bra utan Europa.

Jämnt utgångsläge och fortfarande är det ovisst vilket EU som britterna egentligen ska ta ställning till.

Före 2017 års utgång har Cameron lovat att valet om en Brexit ska hållas, det vet vi. Men det kan bli så tidigt som nu till sommaren – förutsatt att alla pusselbitar faller på plats vid EU-toppmötet senare i veckan där Storbritanniens fortsatta relation till EU ska behandlas.

Vad är det då Cameron önskar sig? Först och främst vill britterna ha en tillåtelse att införa ett begränsat välfärdssystem för andra EU-medborgare som flyttat till Storbritannien – det handlar mestadels om människor från forna Östeuropa. I den kompromiss som EU:s rådsordförande Donald Tusk kommit med ska en form av nödbroms begränsa EU-invandrares rättigheter i upp till fyra år.

Sedan vill britterna bland annat också stärka de nationella parlamentens ställning inom EU och man vill ha garantier för att länder utanför eurozonen inte drabbas av de beslut som tas inom zonen.

David Cameron kom till Bryssel i går för att träffa de större partigrupperna i parlamentet och där diskutera de förändringar som Storbritannien ställt krav på.

Reaktionerna var, som brukligt, diplomatiskt vänliga. Det mest konkreta beskedet kom från Europaparlamentets ordförande Martin Schulz som sa att man inte är intresserat av att göra förändringar i Lissabonfördragets regler.

En rimlig ståndpunkt. En sådan byråkratisk och tidsödande process måste undvikas.

Att britterna vill hållas skadelösa för beslut som euroländerna fattar samt decentralisera makt från Bryssel till de nationella parlamenten är krav som vi i Sverige med enkelhet kan skriva under på.

Likaså kan förslaget om nödbroms accepteras.

För det är viktigt att Sverige tydligt visar att Storbritannien ska kunna vara kvar i EU. Ett utträde kommer att få oöverblickbara konsekvenser.