Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt att vara klimatsmart även till hösten

Globalt har sommaren varit varmare än någonsin, lokalt har i stället skyfallen eller stormarna manat till eftertanke om hur vi alla kan bidra till en minskad klimatpåverkan.

En bra början är att utveckla sommarens fem klimatsmarta vanor:

• Kombinera färdslagen. Under sommaren har vi cyklat till stranden, tagit skärgårdsfärjan och gått på sköna promenader. Tänkesättet att det finns så mycket annat än bilen när vi ska transportera oss är värdefullt att ha med oss.

• Dela med varann. Sommaren är delandeekonomins tid. Vi delar stuga med släktingar eller hyr av människor vi inte känner. Vi lånar verktyg av grannen som lånar grillen av oss. Kan vi i vardagen bli bättre på att dela med varandra, får vi ett mycket resurseffektivare samhälle. För någon är det skönt att vara med i en bilpool, för andra är en gemensam verktygsbod eller att återupptäcka biblioteket mer relevant.

• Prioritera upplevelsen. Sommartid konsumerar vi mer upplevelser och mindre prylar. Det kan vara musikfestivalen, dagarna på stranden eller glädjen att få träffa släkt och vänner. För det mesta är det både roligare och bättre för klimatet än att använda pengarna på att köpa fler saker vi inte behöver.

• Ät medvetet. Sommartid äter vi mer medvetet och lokalt, det må vara polkagrisar i Gränna, palt i Piteå eller smørrebrød i Köpenhamn. Vi äter också mer vi odlat, fiskat eller plockat själv, alltifrån smultron och kantareller till abborrar och gös. Det lokalt producerade är en större upplevelse och är potentiellt bättre både för klimatet och hälsan. Med denna medvetenhet in i vardagens matval, är mycket vunnet, särskilt när vi drar ner på det röda köttet till förmån för hållbar fisk och grönsaker.

• Natur i vardagen. De flesta av oss vistas mer i naturen under sommarens ledighet än under resten av året. Det ger ingen minskad klimatpåverkan i sig, men vi vet att man värnar och månar om det man känner till och därför är kontakten med naturen viktig. I Sverige är vi då lyckligt lottade att de flesta har grönområden i närheten av sitt boende och sin arbetsplats – utnyttja det för att få mer natur i din vardag!

Låt oss vara tydliga: Ska vi klara klimatmålen politiken enats om, måste det löna sig att göra rätt.

Vi får ingen fossil-oberoende fordonsflotta 2030 om det är billigare att tanka fossilt än förnybart och når inte 100 procent förnybar energi 2040 om det förnybara beläggs med nya skatter.

Som medborgare kan vi inte dra det tunga lasset själva.

Men fem klimatsmarta vanor från sommaren kan vi ta med in i vardagen till hösten.

vd för tankesmedjan Fores

Mattias Goldmann

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel