Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtroendet fortsätter falla

De goda nyheterna för Socialdemokraterna i dagens opinionsläge är få. Både vad gäller partiet och partiledaren.

I den mätning av partiledarförtroende som Ipsos har genomfört och som publicerades av Dagens Nyheter i går är det mest positiva för Socialdemokraterna att det inte är lika dåligt som på Håkan Juholts tid – i varje fall inte än.

Annars är det inte mycket glädje.

30 procent av väljarna uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven – för ett år sedan hade han som nytillträdd statsminister ett stort förtroende hos 45 procent av väljarna. Inte heller det andra regeringspartiet har något att glädjas åt – tvärtom. Miljöpartiets främsta representant – vice statsminister Åsa Romson – har lägst förtroende av alla partiledare. Bara 12 procent har stort förtroende för henne, andelen som har litet eller inget förtroende är hela 76 procent.

För att få perspektiv på folkets låga förtroende för henne är det fler som har litet förtroende för Romson än som har litet förtroende för Jimmie Åkesson (SD).

Det andra språkröret, Gustav Fridolin, klarar sig bättre och 26 procent av väljarna har förtroende för honom.

Även han har dock tappat förtroende kraftigt med omkring tio procentenheter sedan förra året.

När det gäller väljarnas förtroende finns det två tydliga vinnare – Anna Kinberg Batra (M) och Annie Lööf (C).

Anna Kinberg Batra har inte bara störst andel som uppger att de känner förtroende för henne, 37 procent, utan också lägst andel som har litet förtroende för henne.

Det betyder dock ändå att drygt hälften av de tillfrågade har litet eller inget förtroende för henne.

På andra plats i förtroendeligan kommer Annie Lööf med 35 procent. Det är dessutom allt färre som uppger att de har litet förtroende för henne.

Samtliga partiledare inom Alliansen får större förtroende än i mätningen i juni, även om ökningarna är små. Jan Björklund kommer upp på samma nivå som statsministern och även Ebba Buch Thor ökar till 16 procent och är inte längre den partiledare som har lägst förtroende. För henne förmörkas möjligen den positiva nyheten av att andelen som har litet eller inget förtroende för henne faktiskt har ökat ännu mer.

De som har stort förtroende för Jonas Sjöstedt uppgår till 24 procent och Jimmie Åkesson kommer precis därefter med 21 procent.

Visst är det så att förtroende hela tiden måste vinnas men därmed också kan vinnas åter.

Även den som har haft lågt förtroende kan komma tillbaka.

Men att företrädarna för regeringspartierna har tappat förtroende är nog inget övergående. Det handlar i grunden om att man inte lyckats infria väljarnas förväntningar och förhoppningar. Det finns i dag inget som tyder på att man ska lyckas bättre under de kommande åren.