Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret rasar mot åklagarnas arbetssätt

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

17 försvarsadvokater i det stora gangstermålet kritiserar nu i en skrivelse till tingsrätten att åklagarna ständigt tillför nya uppgifter i rättegången. Risken är att rättssäkerheten sätts ur spel, skriver de.

De 17 advokaterna kritiserar i en unik skrivelse till Södertälje tingsrätt hur åklagarsidan formligen bombarderar dem med ständigt nytillkomna promemorior, åtal och bevisuppgifter som inte fanns med i förundersökningen när åtalet väcktes i höstas.

Tiden räcker helt enkelt inte till för att ta tillvara deras klienters intressen, anser advokaterna, som menar att rättssäkerheten hotas.

”För de fall utrymme för att gå igenom materialet begränsas ytterligare äventyrar det allvarligt försvararnas möjligheter att på ett effektivt, substantiellt och rättssäkert sätt förbereda och utföra klienternas försvar”, skriver de.

Det riskerar till och med att bli ett hinder för att fortsätta huvudförhandlingen, skriver advokaterna.

Frustrationen är stor bland advokaterna som nyligen fick veta att åklagarna är på väg att väcka ännu ett åtal mot flera av de åtalade för nya brott.

I så fall kräver advokaterna att de nya åtalet bryts ut och tas i en egen rättegång vid annat tillfälle efter 18 maj, som satts som slutdatum.

Men det blir svårt eftersom åklagarna åberopar all bevisning i alla åtalspunkter till stöd för samtliga åtalspunkter. Det vill säga, det som framkommer i ett utpressningsärende kan även användas vid dubbelmordet som bevisning och vise versa. Detta eftersom åklagarna vill visa att det finns ett Södertäljenätverk som styrs av en ledare som agerat gemensamt att begå brotten.

Men enligt målets ordförande, lagman Katarina Wingqvist Ekholm, finns ännu lite tid att ta inom den befintliga tidsramen.

– Vi har två reservdagar kvar, den 25 och 27 april, säger hon.

Advokaterna anser att de inte får tillräckligt rådrum så att de inte kan föra klienternas talan?– Det kan de, de är synnerligen kapabla advokater. Men jag har förståelse för att de anser att materialet är stort.

Chefsåklagare Tora Holst är en av de fyra åklagare som för Södertäljemålet.

– Visst är det ett tungt mål med mycket material och jag kan givetvis förstå att advokaterna behöver mera tid för inläsning. Men vi har sagt att vi kanske får bryta ut någon eller några delar om det blir nödvändigt och ta dem senare, säger Holst till TT.

Även åklagarna är väldigt drabbade av målets stora omfattning, men Holst är övertygad om att de kommer att "klara logistiken".

– Vi är väldigt nöjda med att ha ställt denna gruppering till svars för sina brott och visat på deras kriminella mönster.