Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret gick till hård attack

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Försvarssidan i den stora dubbelmordsrättegången gick i går till hårt angrepp mot åklagarnas huvudvittne.
– Jag påstår att han ljuger, sade Thomas Olsson.

I går var det försvarets tur att bemöta de bevisuppgifter som åklagarsidan lagt fram under flera dagars förhandlingar i tingsrättens säkerhetssal i Stockholm.

Försvarsadvokaterna gick till hårt angrepp mot åklagarnas huvudvittne, som säger sig ha sett fyra av de åtalade i närheten av mordplatsen minuterna innan morden på bröderna Moussa i Oasen natten mot den 1 juli 2010.

Vittnet, som är åklagarsidans trumfkort i åtalet mot åtta personer misstänkta för mord på bröderna, har sagt att han sett fyra av de åtalade i en bil strax innan morden.

Enligt huvudvittnet såg han dem i en röd Volvo som passerade på Robert Anbergs väg klockan 02.00.

Vittnet har berättat att han var på väg till fots till föreningslokalen Papegojan intill Oasen i Ronna centrum från sitt hem 400 meter därifrån, när bilen passerade och svängde in på parkeringen bakom centrum där Oasen låg. Just när vittnet skulle gå in hörde han skotten från Oasen.

Men försvarssidan hävdar att han ljuger och att han ständigt ändrat sina uppgifter under utredningens gång.

Flera andra vittnen som försvarssidan kallat har lämnat uppgifter som, om de stämmer, omkullkastar åklagarvittnets uppgifter om när denne skulle ha sett bilen med de åtalade personerna.

En person som åklagarvittnet säger sig ha mött på vägen till Papegojan hävdar i polisförhör att de träffades och pratade i fem minuter runt 01.20, alltså betydligt tidigare än vad åklagarvittnet har påstått.

Ett annat vittne har uppgett i polisförhör att han träffade åklagarvittnet inne på Papegojan runt 01.50. Detta vittne säger också att åklagarvittnet befunnit sig en längre stund inne på Papegojan när en annan person ringde upp honom och berättade om morden på Oasen.

Det var uppgifter från det här vittnet som advokat Thomas Olsson tog fasta på, och sökte upp med hjälp av en person, som enligt åklagarna, har koppling till de åtalade.

– Enligt telefonlistor som jag själv begärt fram, som alltså inte redovisades i förundersökningen, kom detta samtal klockan 02.24. Sammantaget placerar det här NN (åklagarvittnet) på en annan plats den aktuella tiden, säger Thomas Olsson, som försvarar en av de mordåtalade som påstås ha suttit i den röda Volvon.

Olsson anklagade åklagarna för att medvetet ha plockat bort den aktuella telefonlistan ur förundersökningsmaterialet.

– Jag påstår att NN ljuger när han påstår sig ha sett min klient i den röda Volvon på Robert Anbergs väg klockan 02.00, och detta framgår av telefonlistan, säger han.

Läs mer i torsdagens pappers-LT: Köp och läs den digitalt här.