Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstör inte för djuren

Södertälje – den stad där djur och natur sätts högst upp på listan. Eller är det verkligen det som Södertälje gör? Eller är pengarna viktigare än vårt djur och naturliv?

Jag står upp för att bevara de arter som kommer att dödas efter det bygge som planeras ske vid Södertälje syd som köptes av Kilenkrysset.

Vid tidigare inventering så hittades det inte många arter och att inte kolla upp en plats noggrannare gör mig mörkrädd. Det är förstås inte alltid lätt att hitta men när jag nu påpekat att det finns så borde detta tas på större allvar.

Den 16 april 2018 hittades 39 stycken större vattensalamandrar på en kväll under 40 minuter. 40 minuters inventering gav alltså resultat snabbt och detta tyder på att den här platsen måste bevaras. Att förstöra den här platsen är lika med att vi skulle släppa en bomb vid ett villaområde och säga ”nej men vi visste inte att folk bodde där trots att det skulle ha gått människor där”.

Jag har under mina år jag har varit vid kärret skrivit upp mina fynd och antal samt gjort min egen studie på när jag har lättast att hitta de arter jag letar efter.

Jag har hållit den här platsen för mig själv tidigare och aldrig märkt upp det i artportalen. Men nu när det visar sig att dessa djur snart kommer att ha en boningsplats av asfalt ja då måste jag visa upp de med all kraft jag har.

Jag har under mina år jag har varit vid kärret skrivit upp mina fynd och antal samt gjort min egen studie på när jag har lättast att hitta de arter jag letar efter.

I våras hittades det alltså 39 stycken individer av större vattensalamander på mindre än 40 minuter, om inte detta tyder på annat än att det är en viktig plats för fortplantning av denna art. Då vet jag inte vad som är det. Även om det tänkts sparas delar av kärret så är jag säker på att nästan alla djur som är där kommer att dö under byggets lopp.

Då till exempel salamandrarna bara är vattenlevande under parningsperioden så kommer de inte ha någonstans att ta vägen när det är asfalt runt dem.

Och när då alla de fridlysta arterna dött så kommer troligen även den delen täckas igen. Tanken är god men utförandet att ens vilja fortsätta bygget kommer att bli slutet för djuren som finns här.

Den här grusvägen som finns här har inte alltid varit här och blev till under bygget på E4:an. Och detta har nu gett boningsplatser till dessa djur. Det är sällan vi människor råkar göra en god gärning av våra byggen för att vi människor ska ha mer plats i naturen.

Djuren kan inte prata men jag kan prata, någon måste föra deras talan det är därför jag skriver det här för att upplysa att detta är ett stort problem.

Varför ska vi då mangla en relativt lyckad aktion som inte var tänkt för djuren från första början. Detta har gett boningsplatser åt huggormar, snokar, hasselsnokar, större och mindre vattensalamandrar och även andra groddjur samt så har fåglarna det härligt i kärret.

Djuren kan inte prata men jag kan prata, någon måste föra deras talan det är därför jag skriver det här för att upplysa att detta är ett stort problem.

Utan vår biologiska mångfald så kommer vi inte ha någon nytta av asfalten och alla dessa jobb. Ingen kommer att få pengar när allt är dött. En papperslapp har inget värde när jorden är tom. Lappen kommer sväva fritt i luften utan någon nytta för oss.

Detta måste vi sätta stopp för. Vår planet ska leva så länge den kan och vi måste ge den förutsättningar för det, det är nu eller aldrig. Med det säger jag även det är nu eller aldrig som vi kommer kunna rädda de här arterna.

De här djuren har betydelse i vår biologiska mångfald, det är inget vi kommer märka nu. Utan när våra barn växer upp, det är då de kommer säga: "Pappa varför gjorde ni inget?"

Pontus Hjelm

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel