Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstår Beata Milewczyk vilket parti hon har engagerat sig i?

Jag har några funderingar kring Beata Milewczyk och hennes engagemang i Sverigedemokraterna.

Själv har jag en god inblick i den polska gruppen i Södertälje och vet hur partiet aktivt värvar medlemmar och stöd bland de polacker som är anhängare till de katolska kyrkorna i Stockholm. I samband med gudstjänsterna samlas de polska SD-anhängarna och fikar och försöker där, flitigt locka till sig fler medlemmar.

Med den informationen hon fick vid katolska kyrkan fick Beata Milewczyk en fribiljett till SD för att sedan kunna göra politisk karriär – och bli marionett åt Tommy Hansson.

Min första fundering grundar sig i flytten Beata Milewczyk gjorde från Polen till Sverige, varför? Det är högkonjunktur i Polen och gör anledningen till flytten till Sverige fundersam. Särskilt om man betänker att andra människor flyr krig och annat elände för att söka trygghet i detta land – vem är det Sverige egentligen ska hjälpa?

Man kan kalla henne en ekonomisk båtflykting på Östersjön. Hon började som städare här – det är inget bristyrke i Sverige, men då hon saknar utbildning var kanske möjligheterna inte så många. Städyrket trivdes hon inte med och hon ville gärna byta – och med politiken hittade hon sin nisch.

Men funderingarna kring Milewczyk tar inte slut här, vad jag inte kan lyckas förstå är varför hon gick med i Sverigedemokraterna. Ett parti som är invandringskritiskt och har nazistiska rötter, ett parti som använder retoriken på ett hatiskt sätt.

Varför SD, Beata Milewczyk? Var det den enkla och snabba möjligheten till avancemang inom partiet som lockade, eller delar du deras vision och idealism?

Hennes hemland Polen var ockuperat av Nazityskland (just i dag för 79 år sedan inleddes andra världskriget med den tyska invasionen av Polen) och nazisternas värsta förintelseläger byggdes på polsk mark. Tidningen Expressen har i dagarna avslöjat att det alltjämt finns människor med nazistiskt förflutet på SD:s valsedlar. Sverigedemokrater säger att judar inte är svenskar och att stora delar av vår befolkning inte heller är ”riktiga svenskar”.

Så varför SD, Beata Milewczyk?

Var det den enkla och snabba möjligheten till avancemang inom partiet som lockade, eller delar du deras vision och idealism? För enligt Sverigedemokraterna kan Milewczyk som polack och invandrare aldrig kunna vara en svensk nationalist, aldrig kunna vara ”en av de människorna som ska göra Sverige Sverigevänligt igen”?

Om SD får som partiet vill, att Sverige ska lämna EU, ja då är det tack och hej för alla utländska människor i Sverige.

Ett vi och ett de, är vad Sverigedemokraterna vill skapa i detta land, och Milewczyk ska inte vara så säker på att hon står på samma sida som sina kära partikamrater.

Mina funderingar som jag nu delat med mig av gör mig lite rädd. Rädd för att historien håller på att upprepa sig. Vad är det som händer?

Bekymrad väljare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare