Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första jämställda generationen – Vänsterpartiet har förslagen

Vänsterpartiet är Sveriges första feministiska parti. Vi är numera också riksdagens enda vänsterparti.

Anmäl text- och faktafel

Det är bara vi som inte accepterar att alla dessa rika män får skattesänkningar på sjukskrivna kvinnors bekostnad. För så ser strukturen ut: män är rikare än kvinnor, och kvinnor är oftare sjukskrivna än män.

Det har gått hundra år sedan vi vann kampen om rösträtten, ändå ligger kvinnor miljontals kronor efter männen i sammanlagd livsinkomst. Det är hög tid att sätta ner foten och göra något åt saken.

Vi har därför formulerat mål, strategier och en tidsplan för när och hur. Vi har helt enkelt bestämt oss. Vi vill att de barn som föds i dag ska bli den första jämställda generationen.

Vilken 19-årig tjej vågar säga ifrån när chefen tafsar om hennes anställning hänger på senaste sms:et?

För det första: Bryt den könssegregerade arbetsmarknaden och höj lönerna i offentlig sektor. Inför rätt till heltid, bra arbetsvillkor och rimlig arbetsmiljö i kvinnodominerade yrken. Gör om skattesystemet så att det inte gynnar de rikaste. Män tjänar mer än kvinnor. Män har högre inkomster från kapital. Män äger de stora förmögenheterna. Ett skattessystem för vanligt folk är ett skattesystem för kvinnor.

Vi säger nej till försämrad anställningstrygghet: Vilken 19-årig tjej vågar säga ifrån när chefen tafsar om hennes anställning hänger på senaste sms:et?

Vi säger nej till marknadshyror: Hur ska den deltidsarbetande ensamstående tvåbarnsmorsan kunna betala hyran om den i ett slag höjs med ett par tusen kronor i månaden?

För det andra: Det behövs mer resurser till välfärden för att kunna anställa fler arbetskamrater. Korta arbetstiden – vi vill ha tid över för familj och fritid. Gör om pensionssystemet i grunden för rättvisa pensioner.

För det tredje: Modernisera föräldraförsäkringen. Lagstifta om ett jämställt uttag av föräldrapenningen – det har en stor inverkan på mäns och kvinnors livsinkomster.

De barn som föds i dag ska växa upp och bli de första där deras kön inte avgör vad de tjänar, vilket jobb de har, hur deras föräldraskap ser ut eller hur mycket de gör av hushållsarbetet.

Vi säger ja till jämlika livsvillkor – vi arbetar stenhårt för jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vänsterpartiet Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare