Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget: ”Uppför en minnessten i Södertälje för folkmordet Seyfo”

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

När rikspolitikerna i Stockholm sätter stopp, vill Joakim Granberg (RP) att Södertäljes lokalpolitiker enas kring att resa en minnessten för att hedra offren efter folkmordet Seyfo.

"Även om vår regering valt att inte erkänna detta folkmord på grund av någon teknikalitet i formuleringen, så är jag övertygad om att (...) kanske samtliga partier i vårt fullmäktige ställer sig bakom ett erkännande", skriver Joakim Granberg i motionen.

Därför har Realistpartiets ledare i Södertälje lämnat in förslaget om att kommunen bör resa en minnessten för att hedra offren och dess familjer.

"Då vi har en stor andel av vår befolkning i Södertälje som har släkt och vänner som har drabbats hårt av detta folkmord så ser vi det som en försonande gest att gemensamt uppföra en minnessten för Seyfo här i Södertälje", skriver han och fortsätter: "Att sedan visa övriga världen att vi här i Södertälje minsann står upp får våra grannar och familjer som bor här i vår stad, oavsett vad man säger på regeringsnivå, ett sådant lokalt beslut kan ingen stoppa", skriver Granberg som menar att projektet är "fullt genomförbart om den politiska viljan finns" och att det bör kunna klubbas igenom med "förkrossande majoritet".

Södertälje kommun försökte redan 2007 att uppföra ett Seyfo-monument, men fick då bakläxa av kammarrätten. "Att manifestera ett folkmord är nämligen utrikespolitik och sådan får inte en kommun bedriva", framkommer i en artikel i Dagen.

– Förslaget är långt ifrån nytt. "Ett olagligt utrikespolitiskt ställningstagande" hette det från länsstyrelsen i den bakläxa man gav kommunen, skriver Christer Kronblad (S) i en kommentar på LT:s Facebook-sida.

Granberg (RP) å sin sida svarar att det trots avslaget 2007 inte finns något som hindrar att det uppförs på privatmark eller kyrkomark med kommunen som finansiär.