Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget om Jägmästaren förstör Östertäljes karaktär fullständigt

Annons

Östertälje styckades 1908 av från Igelsta gård och såldes av vice häradshövding Kinander. På 1920-talet fick Östertälje en egen stadsplan uppgjord av grannkommunen Södertäljes stadsarkitekt Cyrillus Johansson. Under hela sin levnad har Östertälje varit ett villasamhälle. Tidigare delade järnvägen det nuvarande Östertälje i Östertälje villasamhälle och Igelsta municipalsamhälle, så även namnet säger att det är ett villasamhälle.

Anmäl text- och faktafel

Trots ett massivt motstånd från de omkringboende uppfördes flerfamiljskolossen i kvarteret Jägmästaren i början av 1980-talet. Protesterna mildrades dock något av att ett äldreboende inkorporerades med restaurang, bibliotek och dagrum. Detta äldreboende blev dock inte långlivat eftersom hela byggnationen av politikerna snart omvandlades till enbart bostäder.

Nu planerar man att ytterligare förstöra Östertäljes karaktär av villasamhälle. Den högsta byggnadsdelen i nuvarande Jägmästaren är fem våningar, i de nya planerna för resten av kvarteret är husen på sex våningar. Detta kommer totalt att ruinera Centralvägens karaktär av villagata, i högsta strid mot dem som bor i området och kasta långa slagskuggor över flera kvarvarande småhus.

Har de styrande ingen som helst omtanke om befintliga invånare, är det bara presumtiva man bryr sig om?

Parkeringssituationen i centrala Östertälje är på grund av pendeltågsstationen redan i dagsläget ansträngd och med den planerade nybyggnationen kommer det att bli mycket, mycket värre. Att man planerar för ett parkeringshus vid järnvägsstationen hjälper föga, de presumtiva boende i den planerade nybyggnationen kommer att översvämma området med bilar och luftkvaliteten kommer med högsta sannolikhet att försämras.

Läs även Tomas Karlsson: Jägmästaren – en triumf för storskaligheten

Ända sedan Östertäljes tillkomst har i kvarteret Jägmästaren funnits en livsmedelsbutik, från början en andelsförening och tills alldeles nyligen en Ica-butik. Närmaste livsmedelsbutiker i dag är Tempo i Fornhöjden och Coop vid före detta folkparken. Nedläggningen av Ica i Jägmästaren har kraftigt ökat bilanvändningen och en nybyggnation kommer tveklöst ytterligare att spä på bilåkandet och därmed förbränning av fossila produkter med tillhörande utsläpp.

Det enda, miljö- och klimatmässigt, sunda alternativet är att Jägmästaren kompletteras med en låg bebyggelse som smälter in i villasamhället.

Att tro att alla kommer att åka kommunalt eller använda elcyklar och elbilar är bara naivt önsketänkande. Dessutom börjar det redan bli problem med elförsörjningen på många ställen i landet.

Det enda, miljö- och klimatmässigt, sunda alternativet är att Jägmästaren kompletteras med en låg bebyggelse som smälter in i villasamhället och som innehåller en livsmedelsbutik för att förhindra onödigt bilåkande.

Det nuvarande förslaget förstör fullständigt Östertäljes karaktär av villasamhälle och är ur miljö- och klimathänsyn helt förkastligt.

Erik Stenborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel