Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om jakt på svan kritiseras

Förslaget att tillåta jakt på svan och trana har fått skarp kritik från olika håll.
– Förslaget är inte förenligt med den upplysta tid vi lever i, säger en av landets mest välkända ornitologer.

Jägarnas riksförbund, med säte i Södertälje, vill att viss jakt på sångsvan och trana ska tillåtas. Motiveringen är att arterna ökat i antal och att tranorna vållar problem i jordbruket, och sångsvanarna tränger undan andra arter, vilket skulle kunna förklara att svärtorna blir färre.

Förslaget får nu kritik av Sveriges ornitologiska förening, som kallar det otidsenligt.

– Det är ett tänkande som lever kvar sedan ett dunkelt 1800-tal. Då skulle människan ordna naturen med bössans hjälp, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på föreningen.

Anders Wirdheim håller med om att arterna ökat i antal men anser att Jägarnas riksförbund har dåligt på fötterna.

– Sångsvanar och svärtor lever i helt olika miljöer, de påverkar inte varandra. Och man behöver inte skjuta tranor, det finns försök som visar att det går att skrämma bort dem. Det finns dessutom få exempel på att skyddsjakt verkligen löst några problem. Det här vet säkert Jägarnas riksförbund men det är inte där skon klämmer. Det handlar nog snarare om att man vill skapa fler jakttillfällen åt sina medlemmar, säger Anders Wirdheim.