Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Låt kommunen betala för sjukhusets P-kaos

Kommunen borde vara med och finansiera ett parkeringshus vid sjukhuset. Och det snart, tycker Tage Gripenstam (C).

Parkeringslösningen kring nya Södertälje sjukhus med första inflytt 2017 är fortfarande ett frågetecken. Ett parkeringshus byggt av fastighetsägaren Locum på sjukhusets mark har tidigare diskuterats. Nu tycker Tage Gripenstam, gruppledare för Centerpartiet i Södertälje, att det är hög tid för kommunen att hjälpa dem på traven.

– Det borde beslutas om nu. Egentligen tycker jag att ett parkeringshus borde vara färdigt 2017 då stora delar av sjukhuset ska vara klart för inflytt, säger Gripenstam.

I första hand tycker han att parkeringsbygget ska betalas med parkeringsavgifter. Men under förutsättning att allmänheten har tillgång till garaget tycker han att kommunen ska överväga att vara med och finansiera delar.

– Vi har tagit upp det på ett gruppledarmöte i år. Många tyckte nog det lät bra. Vad som hänt med diskussionen därefter vet jag inte, säger Gripenstam.

Även om sjukhusets parkeringar är landstingets och Locums ansvar tycker han att det finns fördelar med ett samarbete.

– Det ligger absolut i kommunens intresse att logistiken fungerar i området. Om de har tider då parkeringen inte används så mycket, kvällar och helger, så skulle idrottsanläggningarna intill kunna använda platserna, säger Gripenstam.

På kommunen har man godkänt en detaljplan för bygge av parkeringshus och räknar med att det blir av.

– Jag vet inte något annat än att det ska göras. Sist jag hört av Locum var innan jul, säger Anders Eklind, utredningsingenjör på Södertälje kommun som hållit i kontakterna.

I dag har Locum parkeringsplatser på Fågelkärret och längs med Stockholmsvägen. Kontraktet för det förstnämnda löper ut kring 2019 och vid Stockholmsvägen 2027. Kommunen kommer troligen inte hyra ut marken för parkering efter det.

– Vi har bett dem visa hur de kan lösa parkeringen sen och det var då de la in garaget. Men de sitter inte i sjön. De skulle kunna börja med en markparkering och sen börja bygga parkeringshus först 2025, säger Eklind.

Ur ett trafikperspektiv går ekvationen ihop hur som helst säger han.

– Däremot hoppas jag att de inte väntar så länge. Det ställer till det om det skulle bli ett rörigt bygge igen i den här delen i stället för att man gör allting nu i ett svep, säger Eklind som menar att det påverkar Birkakorset som är ett känsligt trafiknav.

Locum vill inte kommentera om ett parkeringsgarage vid Södertälje sjukhus kommer att prioriteras bort:

”Landstinget behöver prioritera bland de stora investeringarna mellan sjukhusen. Detta är en del av budgetprocessen som sker fram till beslut i landstingsfullmäktige i juni”, skriver Stefan Säflund, förvaltningsområdeschef på Locum, till LT.