Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag från medborgare inledde fullmäktige

I kväll är det dags för kommunfullmäktige i Södertälje. Ett fullmäktige som nu ändrat utseende något genom att godkända medborgarförslag tas upp först under mötet.

Den innebär vidare att den medborgare som lagt förslaget får chansen att förklara och argumentera för sitt förslag ifrån talarstolen.

Daniel Tranholm Olesen och Lars Eliasson kommer att vara först ut då deras respektive förslag ”Ordna signalsystem vid övergångsställe på väg 57 i Järna” samt ”Rita in ett skyttecentrum i detaljplanen för Tveta-Valsta 4:1” är först på dagordningen.

Sen är det dags att ta beslut om, eller förmodligen hur stort, ett nytt naturreservat i Brandalsund ska bli.

Frågan har varit het under hela hösten och vintern, där miljönämnden först föreslog att ett större område längs vattnet i Brandalsund, om cirka 86 hektar för att bli naturreservat.

Frågan var ute på remiss och till slut enades miljönämnden om att föreslå ett betydligt mindre naturreservat, om cirka 27 hektar, ett förslag som också majoriteten i kommunstyrelsen antog.

Det intressanta var att tre av oppositionspartierna hade egna förslag. Moderaterna ville avslå naturreservat helt, Liberalerna ville ha kvar det ursprungliga större förslaget, medan Centern ville skjuta upp beslutet efter att först förhandla med länsstyrelsen om att häva naturreservatet i Farstanäs innan naturreservat i Brandalsund tas upp.

Det finns med andra ord stora möjligheter till en intressant debatt.

Inte minst då miljönämndens ordförande Patrik Waldenström (MP) och Moderaternas Metin Ataseven (som helst vill ompröva besluten från översiktsplanen som säger att Brandalsund inte ska bebyggas) lär vilja få fram sina, rätt skilda, åsikter i frågan.

Fullmäktige inleds klockan 17 i stadshuset. Här finns alla handlingar till sammanträdet.