Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag för bättre flyktingmottagande

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Glöm Ebo och Abo inom integrationspolitiken. Nu vill Södertälje att Vebo ska gälla. Under ett välbesökt seminarium i Almedalen presenterades ett nytt förslag, Värdigt Eget Boende.

För ett par dagar sedan skrev LT om de stora problemen som Ebo skapar. Att de som väljer eget boende inte får hjälp av Migrationsverket, att det blir i få kommuner de hamnar på grund av släktförhållanden, och att boendet oftast blir trångt, ovärdigt.

– Vi vill få in värdighet i debatten. Och eftersom det här är en viktig fråga för Södertälje, och då vi har erfarenheten, har vi tagit fram ett eget förslag att gå vidare med, förklarade kommunstyrelseordförande Boel Godner i sitt välkomsttal.

Sju partier (majoriteten och alliansen) har skrivit under förslaget och samtliga ledare var på plats i Visby. Samtliga såg nöjda ut.

Men den som utarbetat förslaget är Johan Ward, sakkunnig inom asyl- och flyktingfrågor:

– Vebo är en styrning, vi vill att samhället tar ansvar, att det ska göras kontroll i boenden och att det skrivs kontrakt med Migrationsverket. Det känns som om vi har modet att komma med nya idéer, men för att komma tillrätta med situationen krävs ett samlat nationellt ansvar.

Under de senaste tio åren har Södertälje tagit emot 7 000 flyktingar, främst från Irak och Syrien. Mellan 2006 och 2013 ökad befolkningen i Fornhöjden, Ronna, Geneta och Hovsjö med 2 300 personer, samtidigt som det knappt byggdes något nytt Johan Ward har arbetat med förslaget under våren och i går presenterades förslaget på den politiska arenan i Visby.

Syftet är att man ska kontrollera boenden och om de inte är värdiga ska de genom Migrationsverket erbjudas annat.

– Vi måste ta initiativet och det var bra att göra det här i Visby, då ger det effekt, tyckte Boel Godner. Sen är vi vana med att höra kritik.

– Det blir inget bra seminarium om alla håller med, sa Johan Ward och skrattade.

Presentationen med debatt blev lyckad, även om lokalpolitikerna tyckte att deras rikspolitiker i panelen var för idealistiska, och inte helt införstådda med problemet.

– Vi står ju för valfrihet, med det här är en unik situation då vi måste göra något tillsammans, sa Mats Siljebrand (FP) och fick medhåll av Tage Gripenstam (C) och Veronica Westergård (KD). Det var ett bra seminarium och en bra fråga att ta upp.

Oppositionsledaren Marita Lärnestad avslutade med orden:

– Det här är situationen vi levt med länge och vi har en ide, det är inte ett färdigt förslag. Vi och ni här bör ta med frågan och jobba vidare.

Kommunens förslag om Vebo

En asylsökande har rätt att välja sin bosättningsform.

Det egna boendet kontrolleras av socialtjänsten för att säkerställa att förhållanden är värdiga. Kontrollen är ställd mot den person som hyr ut och genomförs innan en person flyttar till kommunen.

Om det visar sig att boendet inte anses lämpligt så ska den asylsökande genom Migrationsverket erbjudas ett annat boende.

Beslutet om ett icke-godkänt boende är överklagningsbart till Förvaltningsrätten.

Kommunen föreslår att staten anslår medel för att öka standarden på dagens anläggningsboenden.

Nya anläggningsboenden etableras i regioner med en stark arbetsmarknad.

Rätten att flytta från kommunen med bibehållen etableringspenning förlängs från sex månader till att gälla under hela etableringstiden.