Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskrivning ledde till blödning hos patient

Inspektionen för vård och omsorg anser att en läkare på Tveta hälsocentral har brustit i den medicinska handläggningen. De konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i ett beslut.

En läkare på Tveta hälsocentral skrev ut diklofenak, som kan ge ökad blödningsbenägenhet, till en patient som behandlades med blodförtunnande läkemedel. Det ledde till att patienten drabbades av blödning och fick åka akut till sjukhus.

Enligt beslutet är det inte förskrivningen av diklofenak under pågående behandling med blodförtunnande läkemedel som är bristen utan att läkaren inte bokade in en snar uppföljning för att se hur behandlingen påverkade patienten.

– Vi utreder om man har uppfyllt kraven i de lagar och föreskrifter som man som har hälso- och vårdpersonal har att rätta sig efter. Och i det här fallet har man inte gjort det, säger Iréne Jägerlöv, handläggare på IVO.

Att IVO konstaterat brister innebär dock inte några konsekvenser för läkaren eller vårdcentralen.

– När det handlar om ett enstaka fall, händer ingenting annat än att vi kommer fram till inte jobbet inte är skött på rätt sätt. Det får inga konsekvenser utöver det, säger Iréne Jägerlöv.