Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolebarnen sätter ljust exempel genom att släcka

Under hela veckan har barnen på Grusåsens förskola förberett sig för kvällens Earth Hour.– Vi ska släcka lamporna, säger sexåriga Aldin Makota ivrigt.

Det går knappt att hänga med när barnen på Grusåsens förskola är ute och jagar energitjuvar i korridorerna. Med egengjorda energiglasögon springer de från rum till rum överlyckliga över att släcka lampor och dra ut kontakter till radioapparater som inte används.

– Varför ska vi släcka lamporna? frågar fröken vid samlingen.

– Annars kan planeten spräckas, förstöras, säger en femårig flicka.

Barnen har nyligen sett på Panda Planet, inspirationsmaterial för barn från Världsnaturfonden WWF, och de har fått olika tips på hur man kan spara energi och förbättra miljön.

– Att inte åka bil. Bensin är inte bra för jorden, säger femåriga Delvin på frågan om vad han har lärt sig.

Både han och kompisen Aldin har bestämt sig att släcka lamporna och tv:n under Earth Hour.

– Jag kommer inte tända min iPad, säger Delvin men tillägger att eftersom han har den på energisparläge kanske det ändå är okej.

I över fem år har förskolan anordnat temavecka om Earth Hour.

– Vi vill att de ska lära sig att tänka på miljön och vi sår ett litet frö som kanske blir något i framtiden, säger läraren Petra Karlsson.