Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolan kräver andra prioriteringar

Små barn behöver tillbringa tid tillsammans med jämnåriga – men också med vuxna. Det förra löser Södertälje kommuns förskolor galant – men det blir bara värre och värre med det andra.

På nyhetsplats kan du i dag läsa att tolv tjänster ska bort inom förskolan – enbart i Järna – för att budgeten ska kunna gå ihop.

När man har vänt på varje krona, de få kronor som trots allt finns kvar, och funnit att man redan vid andra vändningen är tillbaka på ruta ett – då tvingas man till drastiska åtgärder. Som i Järna. I går informerades nämndpolitiker och föräldrar om sparchocken – flera miljoner kronor ska sparas in.

Exakt hur det slår mot verksamheten får tiden visa, men helt klart är att tiden till pedagogiskt arbete kommer att bli ännu mindre. Så mycket annat än ren barnpassning kommer det inte att handla om för förskollärarna och barnskötarna.

Förskolorna i Järna är inte ensamma om att stå inför detta scenario. Just nu arbetar andra förskolerektorer i kommunen med sina sparbeting.

Det är naturligtvis illa. Antalet barn per vuxen inom förskolan ligger redan högre än riksgenomsnittet, och gapet kommer att bli större. Särskilt som den styrande minoriteten – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – valt att göra helt andra prioriteringar.

Samtidigt som personalen försvinner bort blir antalet barn med lång vistelsetid flera – när barn till arbetslösa, flyktingar och föräldralediga erbjuds dubblerad tid i förskolan från och med den 1 juli i år.

Det görs med förespeglingen att det är bra för de allra yngsta barnens utveckling att vara ifrån sina föräldrar och träffa andra små barn – när det i själva verket är många föräldrars högsta önskan att lämna ifrån sig sina barn ytterligare några timmar.

Kostnaden för reformen beräknas till 3,4 miljoner kronor. Enbart för första halvåret.

När 15-timmarsmöjligheten öppnades vid millennieskiftet skapades möjligheter för arbetslösa att på allvar söka jobb, och småbarnsföräldrar kunde ägna några extra timmar åt det yngsta syskonet.

Det var, och är, en viktig reform.

Men 15 timmar räcker. En dubblering av vistelsetiden kostar mer än det smakar. Att utöka tiden till 30 timmar i veckan är i nuvarande ekonomiska läge inget annat än en lyxreform. Särskilt när förskolorna parallellt med reformens införande tvingas göra personalnedskärningar.

Reformen bör, om den inte rivs upp helt, åtminstone läggas på is.

Utvecklingen i förskolan skrämmer. I synnerhet om man följt med i vad Thomas Johansson (S), utbildningsnämndens ordförande, framfört under flera år. Han har länge ivrat för att lyfta statusen för förskolan. Stort fokus har lagts på att antalet utbildade pedagoger ska öka. Barnskötare erbjuds vidareutbildning.

Frågan som han måste svara på är varför barnskötarna ska skaffa en pedagogisk utbildning för att återkomma till en verksamhet där den reella möjligheten att bedriva pedagogiskt arbete ständigt förlorar terräng.

I Södertälje kommuns senaste budget skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – att  "i en tid av finansoro och lågkonjunktur ska förskolan och de lägre stadierna särskilt skyddas. De yngsta barnen går först”.

Tänkvärda ord. Det är upp till bevis nu.