Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: Deckarrykte stämmer inte

Svensk kriminallitteratur är inte ovanligt samhällskritisk och realistisk, som ryktet gjort gällande.

Det visar avhandlingen "Mordens marknad" av Karl Berglund, doktor i litteratursociologi vid Uppsala universitet.

Enligt honom betonas kontakten med verkligheten tydligt i hur deckarna förpackas, presenteras och marknadsförs.

– Jag tror att det handlar om att man genom detta också skapar en bild av att deckargenren inte bara är någonting som man läser för att bli underhållen, bli road eller för att njuta. Vi vill att det ska vara något väldigt nyttigt, lite didaktiskt. Någonting som man gör för att lära sig något. Och att man därigenom kan få lite bättre samvete helt enkelt, säger Karl Berglund till Sveriges Radios "Kulturnytt".

Han påpekar också att populärlitteratur inte är lika värdefull genom sitt språk som kvalitetslitteratur och att den i stället lyfter in ett annat element för att visa på dess värde och nytta.

Deckarna beskrivs också ofta som samhällskritiska vilket Karl Berglund inte tycker håller. Han menar att det inte finns någon radikal politisk idé i dem.

– Jag tycker att det är lite för enkelt att säga att man är samhällskritisk för att man skildrar exempelvis traffickingoffer. Det är ju berättelser som alla som läser tycker är jättehemskt. Och alla håller med om att det är jättehemskt, säger han till "Kulturnytt".

I studien har Karl Berglund gått igenom de mest framgångsrika svenska deckarna mellan åren 1998 och 2010, totalt 116 böcker av 24 författare. (TT)