Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försämrade villkor för småföretagen

I Stockholmsregionen har nyföretagandet bromsat in kraftigt, en trend som måste brytas om vi ska vara en stark tillväxtregion även i framtiden. När allianspartierna gick till val 2006 lovade de att det skulle bli både enklare och mindre kostsamt att driva företag.

Det skulle också bli lättare för företagen att anställa vilket skulle vara gynnsamt för arbetslinjen. Hur gick det med de löftena?

När den nuvarande regeringen slopade den sänkta arbetsgivaravgiften för småföretag bidrog det till högre omkostnader för småföretag här i Södertälje och resten av landet.

Enligt en rapport från Regelrådet riskerar regeringens målsättning, att minska svenska företags administrativa kostnader med 25 procent, inte att uppnås.

I en annan undersökning från Företagarna, anser en stor majoritet av företagen att det inte blivit lättare att anställa personal. Samtidigt kan vi här i Södertälje se en ökning av arbetslösheten med 70 procent, 220 procent för ungdomsarbetslösheten, det senaste året. Det måste ses som ett klart underbetyg till en regering som gick till val på en jobbskaparlinje.

Vi måste satsa på de unga och på entreprenörernas idéer, kreativitet, vilja och envishet. Det skapar framtidstro och nya jobb. Med vårt företagar- och ungdomsprogram vill vi stimulera fler att starta företag och få fler småföretag att anställa. Däribland vill vi:

• Ge företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar skatteavdrag.

• Sänka egenavgifterna för entreprenörer.

• Ge företagare en trygghetsgaranti, där övergången från anställning till företagande underlättas genom att nya entreprenörer får ta med sig mer trygghet från sin tidigare anställning.

• One-stop-tillståndsportal gör det enklare att starta företag. Vi vill inrätta en portal där företagare på ett och samma ställe ska kunna ta del av vilka tillstånd som krävs för deras verksamhet samt ansöka om dessa.

Vi vill investera i våra företags och våra ungdomars möjligheter. Det måste löna sig att våga. Det tjänar Södertälje, Stockholm och Sverige på.

Riksdagsledamot, Socialdemokraternas ordförande i Södertälje

Yilmaz Kerimo (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel