Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försäkringskassan jagar bidragsfuskare – kräver miljonbelopp

Försäkringskassan är på ständig jakt efter bidragspengar som betalats ut felaktigt. I skottgluggen just nu: tre Södertäljebor.

Sammanlagt kräver Försäkringskassan tillbaka 2 213 852 kronor från två män och en kvinna.

Mest pengar vill Försäkringskassan ha tillbaka från en 68-årig man som enligt försäkringskassan fått 1 515 632 kronor för mycket i sjukpenning, föräldrapenning och barnbidrag. Försäkringskassan anser att det är bevisat att varken barnen eller mannen bott i Sverige under större delen av tiden, 2009–2016, som bidragen betalats ut.

En 29-årig kvinna är också återbetalningsskyldig, enligt Försäkringskassan – hon har fått en räkning på 543 361 kronor från Försäkringskassan. Pengarna gäller föräldrapenning, sjukpenning och tillfällig föräldrapenning.

Försäkringskassan anser att kvinnan fått för mycket i bidrag för att hon lämnat in oriktiga uppgifter om hur mycket hon arbetat och därmed fått en högre sjukpenninggrundande inkomst som bidragen baseras på.

En 39-årig man krävs på 154 859 kronor efter att, enligt Försäkringskassan, ha fått för hög sjukersättning, bostadstillägg och särskilt bostadstillägg.

Enligt Försäkringskassan har 39-åringen redovisat fel inkomst och därmed fått högre bidrag än vad som borde ha varit fallet.