Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förre tränaren om Ishak: "Han var gudabenådad"

När Mikael Ishak var 14 år skrev hans tränare Eddie Demir ett brev. Sju år senare lästes det upp på Ishaks bröllop. Till tårar, enligt Demir.

I kväll spelar Mikael Ishak och hans svenska landslag mot Japan. Förutsättningarna är enkla: Sverige måste vinna, samtidigt som Colombia tappar poäng mot redan klara gruppettan Nigeria.

Lita på att Eddie Demir kommer sitta klistrad framför teven. Kanske slår han även ett samtal till Mikael Ishaks pappa strax innan avspark.

– Inför första matchen så ringde jag klockan tolv och sa att ”Micke” (Mikael Ishak) kommer göra ett mål. Det är helt sjukt. Det är inte jag som ringer, utan det är någonting från Gud som säger till mig att han kommer göra mål. I morgon kväll (läs: i kväll) kommer jag också att ringa. Jag är hundra procent säker på att han kommer göra bra ifrån sig, säger Eddie Demir, och citerar därefter Sven Jerrings nästan på dagen 80 år gamla OS-referat.

– Det får inte bli japaner, japaner, japaner överallt. Utan nu är det Sveriges tur.

Det var under tränarna Eddie Demir och Aslan Sharros vingar som fotbollsspelaren Mikael Ishak växte upp. En då ung, något mager, kille som brukade ta med sig vad han lärt under träningarna till kompisarna i Geneta.

– Han sov egentligen ingenting. Gick man klockan tolv på natten där uppe i Geneta så kunde man se honom med sina kompisar och dribbla, skjuta – bara ha det roligt. Oftast var det alla mot honom. Lite Zlatan-stuk var det, säger Demir, som tillsammans med Sharro var Mikael Ishaks tränare från åtta års ålder till 14.

– Jag var ganska säker redan då på att han skulle bli något. Jag hade haft Kennedy (Bakircioglu), Fredrik Samuelsson, Sharbel Touma och Louay Chanko tidigare under min tränarkarriär. Det var glasklart. Rörelsemönstret, tekniken, spelförståelsen – han var gudabenådad och löste problem så enkelt. Man såg det.

Frågan var bara om den då magre Ishak skulle ha ork för att nå hela vägen.

– Han glömde bort att äta, för han tränade hela tiden. Därför hade han lite brist på näring och fick lite skador, säger Demir, och fortsätter:

– Hans familj hade det lite svårt ekonomiskt, inte som att han var tvungen att be om mat eller något, men jag tror att han bestämde sig då för att verkligen satsa på fotbollen. Att gå all in. Han kände att annars hade han kanske slutat med något vanligt knegarjobb.

Som 14-åring skrev Mikael Ishak kontrakt med Assyriska.

– Det var tidigt, faktiskt. Men vi såg potential i honom, och både Eddie och Aslan rekommenderade honom. Då började vi finslipa hans detaljer i föreningen, med olika tränare, minns Fehmi Tasci, då tipselitansvarig och kanslichef i Assyriska.

Romio Iskender satte därefter sin prägel på Ishak, innan Tommy Krantz tog över. På rekommendation från den senare fick sedan Mikael Ishak, som 17-åring, debutera i superettan under dåvarande tränaren Rikard Norling – en debut Eddie Demir förutspått i det där brevet han skrivit tre år tidigare.

– Jag läste upp det på hans bröllop och, av glädje, var det väl flera som grät. Det jag hade skrivit var ju nästan en profetia av hans karriär – att han skulle spela i Assyriskas A-lag innan han var 18, att han skulle bli proffs och att han förmodligen skulle vara med i VM i Brasilien. Det missade jag, men i stället kom han ju till OS i Brasilien, skrattar Demir.

I dag tränar Eddie Demir Södertälje FK. I laget finns David Yarar, en av kuggarna när Mikael Ishak och de andra i P93-laget vann Gothia cup 2 004 med Assyriska.

– ”Micke” och David. De var outstanding i det där laget. Det var de som skulle bli något. Och jag tror fortfarande på David, jag ska ta honom till superettan.

För Ishaks del väntar troligtvis en flytt från Danmark. Kanske till grekiska Panathinaikos.

– Jag hade helst sett honom i Spanien faktiskt. Med hans teknik tror jag att han passat perfekt där, säger Demir.