Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förrådsbranschen växer så det knakar

Förrådsbranschen, med en omsättning i Sverige på drygt en halv miljard, växer snabbt i både mot- och medvind. Både Yourspace i Nykvarn och Shurgard i Moraberg vittnar om förvaringsbehovet är stort i Södertälje.

– Behovet av förvaring växer hela tiden. Både i hemmet och på annan plats. Vi skaffar ständigt mer prylar, säger Peter Ågren, marknadschef för Shurgard som är branschledande och har funnits i Södertälje i tio år. 

Under den tiden har efterfrågan sakta ökat, berättar han.

– Det har aldrig exploderat, men vi har sett en stadig kurva uppåt hela tiden. När rot-avdraget ändrades så såg vi en liten uppgång i efterfrågan, och när amorteringskravet infördes var det samma. Men inte som leksaker vid jul och kräftor i augusti, extern förvaring är ingen trendprodukt.

Mattias Vegis driver Yourspace som hyr ut förråd, garage och kontor i bland annat Nykvarn. Även han vittnar om en stadig efterfrågan.

– Vår ambition är att alltid ha fullt och det har vi lyckats relativt bra med. Vi har haft hög efterfråga sedan vi startade 2010.

Hög tillväxt med bra vinstmarginaler präglar marknaden. Men satsningar kräver stora investeringar, som det tar tid att få avkastning på. Och riskerna är stora då kundomsättningen är hög jämfört med fastigheter som hyrs ut till detaljhandel eller kontor.

Urbaniseringen, inflyttningen till storstäderna, är den stora underliggande drivkraften.

Efterfrågan eldas samtidigt på av högre inkomster och nya livsstilar.

– Allt fler singelhushåll är en trend som gynnar förrådsbranschen, säger Rune Petersen, marknads- och försäljningsdirektör på Pelican Self Storage, nummer två på den svenska förrådsmarknaden.

Enligt Michael Fogelberg, som tillsammans med entreprenörer och investerare nyligen startat upp satsningen 24 Storage, är den svenska marknaden trots årtionden av snabb tillväxt relativt omogen.

– Vi tror att det här bara är början, säger han.

På den amerikanska marknaden finns cirka 55 000 förrådsanläggningar, medan det i Europa i dag finns kanske 2 600. I Sverige rör det sig om cirka 130 anläggningar, med sammanlagt kanske 40 000 förråd.

– I USA använder nästan ett av tio hushåll ett extra förråd. Vi är inte i närheten av de nivåerna i Norden, säger Petersen.

Ambitiösa byggmål, som Boverkets behovsprognos på 88 000 nya bostäder per år till 2020, ses inte som något hot.

– Förändringar är det som driver behovet av den här produkten. Är det bättre med bostadsbrist? Jag tror knappast det. Ju mer bostäder vi har desto mer dynamik får du. Då ökar behovet av förråd, säger Fogelberg.

Mattias Vegis håller med:

– När det byggs nya bostäder byggs det ofta med lite förrådsyta vilket gör att behovet av förrådsutrymme på annan plats ökar.

Vad som helst får inte förvaras

Det finns tre kundtyper, där andelen som använder förråd på lång sikt (ungefär som en extra garderob) brukar växa ju längre en anläggning varit i gång. Andra kundgrupper är företag och privatpersoner som behöver tillfälligt utrymme under flytt eller renovering.

Man kan inte förvara vad som helst i förråden. På listan över sådant som bör undvikas är ömtåliga och brandfarliga saker eller väldigt stöldbegärligt gods, som juveler. För dyrare gods krävs specialarrangemang.

De två största företagen på den svenska förrådsmarknaden – Shurgard och Pelican Self Storage – omsätter tillsammans uppåt en halv miljard per år. Båda är båda lönsamma, trots snabb expansion.

Anläggningarna är i första hand koncentrerade till svenska storstäder, men har på senare år även börjat sprida sig även till mindre orter.

Branschen omsätter omkring 550 miljoner kronor per år och beräknas växa med 10 procent per år framöver.

Källa: Self Storage Association Sweden