Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förpassa Reepaluutredningen till historiens skräphög

Valfriheten för föräldrar, elever och patienter och rätten att välja skola och vård är nu satt under stark press av Ilmar Reepalus utredning.

I dag går 340 000 elever i fristående skolor och det görs 41 miljoner besök vid privata vårdcentraler varje år. Valfrihet och mångfald har blivit en självklar del av den moderna välfärdsstaten.

Nyligen presenterade Ilmar Reepalu sina slutsatser om företagande inom välfärdssektorn. Det stod snabbt klart att förslagen i praktiken innebär ett stopp för rätten att välja inom utbildning och sjukvård. De frihetsreformer som vi liberaler stred för och som infördes på 1990-talet riskerar nu att rullas tillbaka.

Reepalusförslag betyder i klartext vinststopp för aktörer inom vård och omsorg. Att det bara är tillåtet att gå med förlust leder dessvärre till att företag tvingas lägga ner sina verksamheter. Det är såväl tillväxt- som företagsfientligt och slår undan benen för hela branscher – där kvinnliga entreprenörer råkar mest illa ut. Det här är utan jämförelse det mest socialistiskt färgade förslaget som en svensk regering lagt fram sedan de kontroversiella löntagarfonderna.

Liberalerna fortsätter envist kampen för rätten till valfrihet. Vi uppmanar därför den rödgröna regeringen att förpassa utredningen dit den bäst hör hemma – historiens skräphög.

Mats Siljebrand (L)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare