Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnuftigt att ta med spiken

 I mitt hobbyrum står spikpaketen på rad, tusentals med spikraka spikar av skilda dimensioner.

Sedan har jag också en krokig spik, den är så krokig att det definitivt inte är läge att försöka räta ut den och återanvända den.

Återanvändning är annars ett av samtidens honnörsord och på något sätt borde också spiken kunna återanvändas.

Utanför huset står två soptunnor eller kanske heter det återanvändningsmaterialbehållare. Där finns åtta fack: klart glas, färgat glas, pappersförpackningar, returpapper, hård plast, mjuk plast, övrigt hushållsavfall och ett för metall.

Bra, då kan jag slänga den krokiga spiken där. Men stopp, det får jag inte!

I metallfacket får endast metallförpackningar av typ konservburkar och kapsyler slängas och hur man än vrider och vänder på spiken är den ingen förpackning.

Anledningen till detta är att det är förpackningsindustrin som betalar för att material samlas in i separata behållare.

Om vi sedan ser nyktert på det hela inser vi förstås att det är vi konsumenter som betalar genom förpackningsindustrin.

Spiken då, vad ska jag göra med den?

Det enda återstående alternativet är att slänga den bland övrigt där den förmodligen transporteras till en förbränningsstation, rakas ut ur askan och på något sätt till slut kanske hamnar hos metallåtervinning – en alldeles onödig omväg med andra ord.

Ett normalt hushåll producerar ganska stora mängder hushållsavfall varje år. Mängden metallavfall, som inte utgörs av förpackningar, är i detta sammanhang knappast mätbart. Spikar, gem, en sönderlekt leksaksbil, en trasig kastrull, hur många gram får man ihop under ett år? Att inte få slänga sådant i metallfacket är ett samhällsekonomiskt slöseri. Inte blir det dyrare för vare sig renhållare, förpackningsindustri eller konsumenter att ta med dessa gram i sopbilen.

Frågan är, ska vi som goda svenskar slaviskt följa alla regelverk eller ska vi låta förnuftet få råda?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel