Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fornhöjdenskandalen – ett bett i det sura äpplet

Artikel 39 av 40
Upprustningen av Fornhöjden
Visa alla artiklar

Det uppenbart helt fria flödet av skattemedel och hyresgästpengar till Telge bostäders Fornhöjdenprojekt har, efter många märkliga turer för att slippa ta personligt eller politiskt ansvar för skandalen, nu efter valet äntligen nått kommunfullmäktige.

Ännu en genomlysning har genomförts. Ingen ville heller nu ta eller ställas till ansvar för projektets totala brist på uppsyn, ordning och reda – och där kostnadskontrollen fullständigt havererat. Många Södertäljebor undrar med fog varför alla former av ansvarsutkrävande uteblir?

Anmäl text- och faktafel

Den för dagen nya utredningen från Delphi slår även den fast att ”överträdelser av såväl aktiebolagslagen som interna regelverk har skett.” Det hävdas nu även att ”inom ramen för den nya advokatbyråns uppdrag har inte legat att bedöma om dessa överträdelser också medför att det finns förutsättningar för att kräva skadestånd av någon eller några personer.” Likaså saknas fortfarande, trots alla nya utredningar, någon som helst skriftlig redovisning om vad före detta vd, styrelseordförande eller styrelsen i övrigt har för förklaringar till situationen.

Advokatfirman skriver i stället att ”Vi har inte haft möjlighet att tala med de inblandade personerna men det förefaller som Bolaget troligtvis saknat den kompetens som krävs”.

Det måste vara årtiondets understatement när Telge Bostäder utan att blinka överskridit alla kostnadsramar, instruktioner och kostnadsbegränsningar – upp till en kvarts miljard kronor.

På mitt sista kommunfullmäktigesammanträde som kommunalråd upprepades vad som för en kommunmedborgare nog är helt uppenbart:

1) Hela styrelsen i Telge Bostäder uppmanas att omedelbart ställa sina platser till förfogande.

2) Revisionsrapporten och detta ärende överlämnas av stadsdirektören till revisionsinspektionen.

3) Revisionsrapporten överlämnas av stadsdirektören till rättsvårdande myndigheter i syfte att samtliga berörda inklusive styrelse, förra vd:n, projektledaren och styrelseordförande med flera då ges möjlighet att vittna under ed om de brister i uppsyn som redovisas i revisionsrapporten.

4) Styrelsen för Telge AB ges i uppdrag att snarast återkomma med förslag till nya rutiner.

Även om man nu lyckats krypa undan allt ekonomiskt ansvar måste ägaren, Södertälje kommun via kommunfullmäktige, faktiskt ha modet att ta och fördela det politiska ansvar som man som ägare till i ett allmännyttigt bostadsföretag måste ställa.

Såväl före detta vd som berörda ansvariga styrelseordföringar har på alla sätt försökt undkomma alla former av ansvar.

Min uppfattning om denna skandalresa är att såväl före detta vd som berörda ansvariga styrelseordföringar har på alla sätt försökt undkomma alla former av ansvar som en kommuninvånare och hyresgäst har rätt att kräva.

Läs Tomas Karlsson: Hoppas att även majoriteten lärt något av Fornhöjdenskandalen

Trots att alla ledamöter för fyra år sedan fick en gedigen utbildning vad aktiebolagslagens uppsynsplikt innebär så hänvisades i debatten i stället till kommunallagens regelverk fastän aktiebolagslagens regler gäller för Telge Bostäders uppsyn.

Jag lämnade i våras min plats i Telgekoncernens styrelse som en konsekvens när inte kommunfullmäktige tycktes förmöget att ta sitt ansvar för skandalen.

Hyresgäster, skattebetalare och alla övriga tvingas konstatera den gamla sanningen att ”det är en sak att ha rätt men en helt annan sak att få rätt”.

Mest förvånad är nog den kommuninvånare som tog del av Kristdemokraternas svårslagna rekord att så snabbt byta position från en sunt kritisk inställning till mångmiljonrullningen, till att nu rekordsnabbt inordna sig i den vanliga kontrollhierarkien.

Södertälje har, vad som står att läsa, nu fått sin stabila och lojala politiska koalition?

Staffan Norberg (V)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel