Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlossningsplatserna fördelade – så många får Södertälje

Nu har det blivit klart hur förlossningsplatsterna fördelas i Stockholm. Platser som är tänkta att bli klara före sommaren.

BB Sophia, som avvecklar sin verksamhet, har kommit överens med Stockholms läns landsting om hur de nya platserna ska fördelas. Samtliga förlossningsenheter i länet kommer utöka sin kapacitet samtidigt som Sophia lägger ned sin. Då avtalet mellan Sophia och Stockholms län avslutas tre månader tidigare än vad som krävs formellt kan ändringarna genomföras till sommaren.

– Jag är nöjd med att vi kan utöka kapaciteten på övriga förlossningsenheter redan före sommaren. Det är bra både för de kvinnor som ska föda och för medarbetarna. Förändringen har kunnat ske tack vare ett bra samarbete med BB Sophia och med övriga förlossningsenheter, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

För Södertälje sjukhus innebär förändringen en kapacitetsökning med 425 förlossningar under 2016. Ökningen kommer främst ske från mitten av maj i samband med BB Sophias avveckling.

Kapacitetsökning per förlossningsenhet

Kapacitetsökning per förlossningsenhet under 2016 (antal förlossningar):

Södersjukhuset: 900 förlossningar

Södertälje sjukhus: 425 förlossningar

Karolinska Solna: 150 förlossningar

Karolinska Huddinge: 800 förlossningar

Danderyds sjukhus och BB Stockholm: 650 förlossningar

Summa kapacitetsökning: 2925 förlossningar

Källa: Stockholms läns landsting

Förlossningar i Stockholms län

Det var i februari som ledningen för BB Sophia, Barnbördshuset i Praktikertjänst AB, sade upp avtalet med landstinget om att vara en del av vårdval förlossning.

BB Sophia har bedrivit förlossningsvård sedan mars 2014 och tar sedan våren 2015 emot kvinnor från graviditetsvecka 32.

På BB Sophia genomfördes 2015 ca 3200 förlossningar.

Antal förlossningar i SLL: 29 330 (2015), 29 308 (2014), 29 033 (2013)

För de enheter som ingår i vårdval förlossning är ersättningen den samma för liknande uppdrag.

Nivån på ersättningen avgörs av hur komplicerad förlossningen är.

Gravida kvinnor, partners och närstående väljer förlossningsenhet i samråd med sin mödravård. När förlossningen börjar kontaktas den valda enheten. Det är sedan enhetens medicinska bedömning som avgör var förlossningen sker. Det kan avgöras av det medicinska tillståndet men också i vissa fall av om det är många födande på förlossningsenheten det aktuella dygnet. Om det behövs tas kvinnan i så fall emot på en annan enhet.

Över nio av tio kvinnor föder på den enhet de valt i första hand.

Den 15 februari lämnade förlossningsenheten BB Sophia in sin begäran om att få avsluta avtalet med Stockholms läns landsting.

Källa: Stockholms läns landsting