Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlorade skoldatorn – nu tvingas han att betala den

Oklara regler och gråzoner gällande vårdnadshavare gör att ensamkommande kan bli skuldsatta vid de tillfällen värdesaker tappas bort eller försvinner.

En försvunnen lånedator på tåget mellan Göteborg och Stockholm har gjort att Hassan riskerar att hamna hos Kronofogdemyndigheten. HVB-hemmet han bor på i Nykvarn har nämligen ingen hemförsäkring. Samtidigt kräver Thomasgymnasiet att han ersätter den försvunna datorn.

– Det finns ett avtal med eleven eller vårdnadshavaren om att man inte får lämna datorn utan uppsikt. Är man oaktsam och glömmer den på till exempel en buss gäller inga försäkringar. Det gäller oavsett om man är nyanländ eller född i Sverige, säger Anna Zachrisson, rektor på Thomasgymnasiet.

Hon menar att skolan heller inte tvingar någon att skriva på avtal om lånedatorer men att de aldrig varit med om att någon inte har gjort det.

–Om någon skulle säga att de inte vill ha en dator ordnar vi det på något annat sätt i skolan.

Maria Kjell är god man åt Hassan och har förgäves försökt få till ett möte med de ansvariga i Nykvarn för att få veta hur de skyddar ensamkommande i den här typen av situationer. Enligt henne har de inte ens svarat på hennes begäran att få träffa dem. Hon tycker att det är märkligt att HVB-hemmet inte har någon hemförsäkring för de boende.

–Jag har aldrig varit med om att man överhuvudtaget får skuldsätta barn. Det är därför jag blir så förbannad, säger Maria Kjell.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) finns det inga lagar eller krav på att HVB-hem ska ha någon form av försäkring för de boende. Rose-Marie Odstam, utredare på IVO, förklarar att många kommuner brukar ha en olycksfallsförsäkring som gäller alla barn som bor i kommunen.

–Det är upp till verksamheten att försäkra om man vill göra det eller så gör man upp det här i avtal med socialtjänsten, säger Odstam.

Som omyndig får man inte teckna en egen försäkring och den gode mannen har inte heller rätt enligt lag att göra det åt den ensamkommande. Även om gode mannen ska företräda det ensamkommande barnet i vårdnadshavarens ställe har den inget ansvar för den faktiska vården. Det ska i stället en särskild tillförordnad vårdnadshavare göra som utses när barnet har fått permanent uppehållstillstånd. Men att få en sådan kan i många fall dröja länge.

–De flesta får ingen sådan utan gode männen är kvar på uppdraget efter permanent uppehållstillstånd har getts och tills dess barnet fyller arton. Jag ser det som att det blir en gråzon med vårdnadshavarbiten tyvärr. Det är synd att det blir så, säger Linda Olsson, utredare och jurist på kommunen.

Hassan heter egentligen något annat.

Lånedatorer skolans ansvar anser Nykvarn

Avtal om lånedatorer borde inte tecknas anser Nykvarns kommun. De menar också att det borde vara skolans ansvar att försäkra sin egendom.

Berit Ahlberg Åhammar, enhetschef för HVB-hemmen, bekräftar att kommunen enbart har en allmän olycksfallsförsäkring som inte omfattar värdesaker som smycken och datorer. Hon ställer sig också kritisk till att skolor låter omyndiga teckna avtal om lånedatorer.

–Den typen av avtal ska inte tecknas som jag förstår det, säger hon.

Även Mahria Persson Lövkvist, vård- och omsorgschef, tycker att ansvaret med försäkringar borde ligga hos skolan.

–Skolan äger datorerna och ska försäkra sin egendom. Det är inte våra saker och inte heller ungdomens. Allt skolmaterial är skolans att försäkra. Men jag vågar inte säga hur det är i det här fallet.

Kommunens utredare och jurist Linda Olsson säger att frågan med lånedatorer har diskuterats i överförmyndarnätverket på Södertörn.

–Den gemensamma ståndpunkten är att gode männen absolut inte ska skriva på den här typen av ansvarsförbindelse.

Hon förklarar att det ser olika ut från kommun till kommun när det kommer till ansvaret för lånedatorer.

– I någon kommun verkade det som att socialtjänsten skriver på den här typen av ansvarsförbindelse och tar på sig den rollen. I andra kommuner verkar det som att man precis börjat prata om problemet.