Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhandlingarna avbröts - nu hotas fotbollssäsongen

Fotbollssäsongen är hotad. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för spelare i allsvenskan och superettan har avbrutits, meddelar Svensk Elitfotboll. "Man kan spela fotboll även utan avtal men blir det en konflikt så blir det sannolikt inget fotbollsspel", säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen.

Arbetsgivaralliansen och Unionen har sedan hösten 2015 försökt få till ett nytt avtal för herrspelarna inom svensk elitfotboll, men trots hjälp av medlare har ett nytt avtal inte kunnat tecknas.

- Vem vet, det kanske går att komma överens men samtidigt kanske det måste sluta med att någon av parterna säger upp avtalet för att då använda sig av någon av de stridsåtgärder som finns i enlighet med arbetsmarknadens lagar, säger Magnus Erlingmark till TV4:s Fotbollskanalen.

Spelarna har fått igenom kravet för ett förbättrat skydd vid längre skadefrånvaro, däremot har de inte fått igenom utökade avsättningar till tjänstepensionen med ytterligare 1,5 procent.

Det är nu upp till parterna att antingen ta ny kontakt med varandra eller säga upp avtalet som har en månads uppsägningstid. Om ingen lösning kommer till stånd kan det bli strejkaktioner.

- Blir det en konflikt så blir det sannolikt inget fotbollsspel, säger Magnus Erlingmark.

Allsvenskan och superettan startar den 2 april.