Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag i Södertälje kan gå ut i strejk

Än så länge berörs kontorspersonal på två företag i Södertälje av strejkvarslet.– Just nu ser det ut så här, men det kan komma att ändras, säger Unionens tf presschef Jenny Zetterström.(Uppdaterad 17:46)

På onsdagen varslade Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer om strejk då fackförbunden inte kunnat enats med arbetsgivarorganisationen Almega om flexpension. Konflikten handlar alltså främst om en möjligheten att minska arbetstiden inför pensionen och årliga avsättningar. Ett av företagen med lokalkontor i Södertälje som berörs är Securitas. Pressansvarige Ronny Fredriksson blev förvånad över varslet.

– Normalt sett börjar man med sådant som övertidsblockader och trappar upp. Här drar man i gång med stora yxan på en gång.

Han förklarar att det är kontorspersonal som berörs, men vet inte hur många.

– Nu håller vi på att analysera läget. Det blir en viss effekt på vissa orter där det finns många medlemmar.

Ronny Fredriksson tycker det är märkligt att Securitas lokala kontor ingår i varslet, medan andra inte gör det. Unionens tf presschef Jenny Zetterström kan bara meddela att det är läget just nu.

Det andra lokalkontoret i Södertälje som berörs är WSP. HR- och kommunikationsdirektör Maria Lindfelt förklarar att det främst rör tekniska konsulter.

– Vi tittar just nu på hur det kan påverka oss. Nu inträder en medling i sju arbetsdagar.

Dessa varslas om strejk

Totalt finns drygt 105 000 av Unionens medlemmar på Almegas alla avtalsområden, varav 7 200 medlemmar omfattas av varslet.

Sveriges Ingenjörer har motsvarande 25 000 medlemmar på området och varslet omfattar närmare 1 400 av deras medlemmar.

Källa: Unionen

Unionen har totalt drygt 620 000 medlemmar.