Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningslivet kan ta stort ansvar

Sverige har i samhällsdebatten på senare tid ofta beskrivits vara i en krissituation.

Den stora faran tror vi snarare är om det rådande samhällsklimatet blir allt för uppdelat och kris- och problemfokuserat. Det som vi tror behövs är mer framtidstro i samhällsdebatten, mer positivitet och en syn på människors olika erfarenheter som resurser för samhället. Framförallt bör vi använda oss av de goda initiativen och de engagerade samhällsaktörer som redan finns och vill göra skillnad. Föreningslivet är en redan beprövat framgångsrik samhällsaktör och har en viktig integrerande funktion i samhället.

För nyanlända personer med funktionsnedsättning väntar ofta ett flertal utmaningar. Bortsett från svårigheten att generellt bli fullt accepterad av sina närmaste så väntar ett flertal samhällsutmaningar. Att vara en nyanländ person i Sverige är en utmaning i sig, då man behöver lära sig ett nytt språk, en ny kultur och anpassa sig för nya sociala sammanhang. Men att även vara en nyanländ person med en funktionsnedsättning är en större utmaning, speciellt när samhället fortfarande har brister för tillgänglighet för funktionsnedsatta individer.

I ett nytt tvåårigt projekt, finansierat med medel från Allmänna arvsfonden, kommer Assyriska riksförbundet, DHR och Neuroförbundet ingå i vad vi anser är ett unikt och nytänkande samarbete. Vi anser att projektet är unikt eftersom det är ett samarbete mellan en organisation vars främsta målgrupp är människor med invandrarbakgrund och två organisationer som organiserar personer med funktionsnedsättning. Projektet syftar till att arbeta med självstärkande/empowerment för personer med funktionsnedsättning, påverka den enskildes och familjens förhållandesätt till funktionsnedsättningen och verka för en mer accepterande syn på personer med funktionsnedsättning i målgruppen assyrier i Sverige.

I projektet Funka utan skam vill vi genom kunskapsöverföring och erfarenhetsutbyte bryta tabun och förändra den förlegade synen på funktionsnedsatta hos en specifik grupp. Projektet kommer att fokusera på olika nivåer: en individuell nivå, familjenivå men även på en samhällsnivå. Ur detta samarbete kommer vi att kunna utveckla en generaliserbar metod som kan användas för att nå utlandsfödda personer med funktionsnedsättning, oavsett grupp. Vi är övertygade om att det som behövs just nu är inte en diskussion om problem och pengar utan fokus på vilja, samarbete och möjligheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel