Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördubbla investering i forskning

Medicinsk forskning och utveckling räddar inte bara liv, utan sparar också pengar.

Men för varje krona som används till sjukvård i Sverige går bara 2 öre till medicinsk forskning. Det räcker inte.

Därför är det mycket positivt att så många riksdagskandidater, också i Stockholms län, vill fördubbla investeringarna i medicinsk forskning till 4 öre per vårdkrona.

Mellan 2001 och 2011 ökade kostnaderna för hälso- och sjukvård med 50 procent i Sverige. Det beror främst på att allt fler drabbas av kroniska sjukdomar, som står för den absoluta merparten av sjukvårdskostnaderna.

Det finns också andra vårdrelaterade utmaningar, som exempelvis spridningen av antibiotikaresistenta bakterier.

Den medicinska forskningen och dess tillämpning är helt avgörande för att vi ska möta dessa utmaningar och få tillgång till bästa möjliga hälso- och sjukvård. Detta har väljarna insett.

En nyligen genomförd Sifoundersökning, beställd av stiftelsen Forska!Sverige, visar att 81 procent anser att det är ett bra förslag att öka investeringarna i medicinsk forskning från dagens 2 öre till 4 öre per vårdkrona för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling.

Också politikerna har insett situationens allvar. Hela 59 procent av de riksdagskandidater som deltog i vår valenkät vill fördubbla investeringarna i medicinsk forskning.

Bland de 47 svarande kandidaterna i Stockholms län vill 26 fördubbla investeringarna, medan 20 är tveksamma eller vill inte svara. Bara en säger nej till förslaget.

Det finns en stor samstämmighet över blockgränserna, då 82 procent av de svarande moderata riksdagskandidaterna i Sverige och 71 procent av socialdemokraterna vill fördubbla investeringarna i medicinsk forskning. Det borde betyda att vi kan förvänta oss en kraftigt ökad satsning på medicinsk forskning.

Men tyvärr är det inte så enkelt. Frågan är i grunden okontroversiell och får inte särskilt mycket uppmärksamhet i media. Det finns därför en risk att partierna inte genomför den nödvändiga satsningen på medicinsk forskning, utan i stället prioriterar rena plånboksfrågor.

Detta trots att forskningen är oerhört viktig för alla som någon gång är i kontakt med hälso- och sjukvården, och en förutsättning för att medicinska företag ska utvecklas väl i Sverige och fortsätta bidra med exportintäkter, investeringar, kompetens och arbetstillfällen.

Vi hoppas nu att riksdagskandidaterna – också de från Stockholms län – lever upp till vad de svarat i valenkäten.

Den kommande regeringen bör fördubbla investeringarna i medicinsk forskning och utveckling, från 2 till 4 öre per vårdkrona. 

Anna Nilsson Vindefjärd

Generalsekreterare Forska!Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel