Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjudna kemikalier ger konkurrensfördel

Frukt och grönsaker besprutade med förbjudna bekämpningsmedel följer med oss hem i matkassarna.

Annons

Ekot på Sveriges Radio berättade nyligen om vad vi ovetandes tar med oss hem från matbutiken – 22 av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i svenska livsmedel.

Men vi bör vara ytterst observanta på formuleringen ”svenska livsmedel”. Det vi ska göras medvetna om, och det med rätta, är frukt och grönsaker som odlas inom och utom

Europa. Svenska livsmedel blir de först när de import-erats hit och hamnar i våra svenska matbutiker. Det som odlats utanför EU är svårare att kontrollera. Men att även livsmedel från EU-länder innehåller rester av förbjudna ämnen är bekymmersamt.

Ämnena har exempelvis cancerogena och hormonstörande egenskaper och har hittats i exempelvis apelsiner från Spanien, olivolja från Grekland, äpplen från Belgien, vindruvor från Grekland och gurka från Holland. Trots att ämnena är förbjudna inom hela EU.

Konventionellt odlade grönsaker är ifrågasatta sedan en längre tid. Att kraftigt bespruta de grödor som ska bli till mat möter också större motstånd ju fler larmrapporter som kommer om de kemikalier vi dagligen får i oss via födan. Det vore märkligt om vi ville fortsätta konsumera giftiga livsmedel och det är minst sagt skrämmande att det går att använda förbjudna kemikalier helt ostraffat.

Livsmedelsverket har på grund av halternas låga förekomst inte slagit larm, än. Uppenbarligen är det dags nu. För att i alla fall stoppa de värsta besprutade varorna från att hamna i våra och andra européers magar. Naturskyddsföreningen tar på Dagens Nyheters debattsida (22 mars) upp att det pågår en anpass-ning av det svenska lantbruket för att kunna möta konkurrensen från övriga Europa.

En svensk anpassning till övriga EU har det varit tal om tidigare, vilket mötts med hård kritik. Nu lyfter Naturskyddsföreningen fram LRF som om de vore nästan skurkaktiga. Anledningen är den att LRF står upp för medlemmarnas intressen. Fullt möjligt inom alla andra branscher – otänkbart för lantbruket.

Om vi beaktar vilka kemikalier det används i andra EU-länder, vars livsmedel sedan hamnar i våra matkassar, går det dock att förstå Naturskyddsföreningens påtagliga oro för en liknande svensk påbörjad utveckling med uppluckrade miljö- och djurskyddsregler. Om än, en anpassning till det som är verklighet för majoriteten av andra EU-bönder.

Men om vi vänder på resonemanget – utan lönsamhet, ingen verksamhet. Då ser vi kanske huvudproblemet. Missnöjet med EU-politiken och dess olika medlemmars särbehandlande politik. Det är själva grunden till hela den negativa spiralen som en stor del av det svenska lantbruket suttit, och sitter, fast i. Och längst ner i spiralen finns konkurrensfördelen – de billiga grönsakerna och frukterna, besprutade med förbjudna kemikalier.

Naturskyddsföreningen bör tona ner kritiken. Att LRF skulle vilja se denna utveckling i Sverige, är bortom all rimlighet.