Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud tiggeritrafficking i Sverige

Det är fullständigt ofattbart för mig att våra politiker kan tillåta denna form av trafficking när all annan människohandel såsom prostitution är förbjuden.

I Rumänien är tiggeri förbjudet. I Sverige är det tillåtet. Regeringen har dessutom utsett en nationell samordnare för tiggeri, vars uppgift är att tillsammans med lokala motsvarigheter följa utvecklingen, samordna nationella aktiviteter och minska tiggarnas lidande – bland annat se till att de får boende och mat. Tiggarnas antal uppskattas till cirka 4 000 i Sverige men mörkertalet är stort.

Tiggeri och prostitution är båda trafficking, som är organiserat på liknande sätt och med hallickarna som de stora vinnarna. Skillnaden är att tiggeriet omfattar många fler och att den verksamheten inte så lätt kan flytta från gatorna.

Så här fungerar det, vilket har belysts av ”Kalla fakta” i TV4. Lokala hallickar i Rumänien rekryterar tiggare och sätter upp busslinjer mellan Rumänien och de större städerna i Sverige. Väl i Sverige tar hallickarna på plats vid och betalar bussen, en kostnad som sedan tiggarna får betala tillbaka efter avslutat tiggeri. Hallickarna svarar också för transporten av tiggare till de olika kommunerna i landet. De svarar även för utplacering av tiggarna samt val av boplatser i de olika kommunerna. De sköter också inkasseringen av alla mynt, som sedan växlas in. Hur det går till kan man dessutom fråga sig.

Hallickarna organiserar även stöldverksamhet, bland stjäls metaller och cyklar. En del av stöldgodset omsätts i Sverige medan annat tas hem till Rumänien i bussar med släp.

Myterna kring tiggarnas förtjänster utgör rekryteringsargument. En del tiggare kan nog få ett överskott, som gör tillvaron lite ljusare under en kortare tid i väntan på nästa buss till Sverige. Andra tiggare får inget alls, som exemplet i TV4 med den unge mannen, som var dödsrädd för ”bossen”.

Det är fullständigt ofattbart för mig att våra politiker kan tillåta denna form av trafficking när all annan människohandel såsom prostitution är förbjuden. Det är förmodligen ett utslag av vad jag kallar ”snäll och dum”-politik, det vill säga man vill väl men det blir fel. I tiggarnas fall förlänger man fattigdomen och medverkar till att bygga upp en kriminell marknad för hallickar och tjuvar.

Hur ska politikerna lösa problemet? Jag menar att allt tiggeri ska totalförbjudas. Ingen i Sverige, vare sig svensk eller rumän, ska behöva sitta på gatan och tigga för att klara sin överlevnad.

Prostitution är förbjuden och det ska ska även tiggeri vara. Den är dessutom mycket lättare att komma åt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel