Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud mobilen bakom ratten

Ratten med en hand. Telefonen i den andra. Uppmärksamheten på telefonsamtalet. Då finns det inte mycket kvar för blinkerspaken eller övrig trafik.

Det är nog många som upplevt ovanstående i sommartrafiken.

Det har rapporterats en hel del om detta i media. I Olofström höll en polis på att bli påkörd vid en stoppkontroll som en bilist inte upptäckte eftersom han pratade i telefon. Blekinge Läns Tidning berättar om att antalet oförklarliga trafikolyckor har ökat. Ofta är det singelolyckor där bilister kör in i mitträcket. Och det har skett vid klart väder, på raksträckor och då det har varit lite trafik. En teori som den projektansvarige på Trafikverket underhåll i länet har är att förarna använder mobilen när de kör.

Det var i riksdagen som den dåvarande oppositionen 2013 begärde att regeringen skulle införa ett förbud mot att tala i handhållen mobiltelefon i bilen. Det regeringen sedan gjorde var att ändra i Trafikförordningen. Nu sägs det: ”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet”. Orsaken att man inte ville gå längre var en forskningssammanställning som VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, hade gjort. Enligt den är det oklart om ett mobilförbud verkligen leder till bättre trafiksäkerhet.

Redan när förordningen var ny tvivlade poliser på att den skulle ha någon effekt. ”Det är en otydlig lagstiftning. Vi kan inte i klartext säga att om du pratade i telefon och vinglade så får du böta 1 500 kronor. Det påverkar vårt arbete på så sätt att vi inte kan göra riktade insatser mot detta eftersom det inte är riktigt fastställt var gränsen går”, sade Erling Andersson, trafikpolischef i Skåne till Radio Malmöhus i januari 2015.

Redan 2010 kunde tidningen Teknikens Värld berätta att efter att Albanien förbjudit handhållet mobilprat i bilen var Sverige det enda land i Europa där det fortfarande är tillåtet. Och det är klart att med den luddiga lagstiftning vi har är det ingen polis som tycker det är mödan värt att beivra – såvida det inte var som i Olofströmfallet där man redan hade en poliskontroll på plats.

I till exempel Storbritannien är det förbjudet att använda handhållen mobiltelefon vid färd. Och där kan polisen beslagta en telefon för att kontrollera om den nyss använts. Och där är det böter som gäller.

I många moderna bilar finns i dag inbyggd handsfreefunktion. Men det är klart att än så länge kan man nog inte läsa SMS eller jaga Pokémon med den faciliteten. Men ska man göra det får man helt enkelt söka upp närmaste rastplats eller be en medpassagerare sköta telefonen.

Så det är nog dags nu. Förbjud användningen av handhållen mobiltelefon vid bilkörning. Då blir det synligt både för medtrafikanter och för polisen om man bryter regeln. Det är varken liberalt eller teknikfientligt att utsätta sina medtrafikanter för trafikfara på grund av en mobiltelefon.