Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förare frias efter dödsolycka vid övergångsställe

Den man som i vintras körde på två män, så allvarligt att en av dem avled, vid ett övergångsställe på Genetaleden frias nu från samtliga åtalspunkter, bland annat vållande till annans död.

Det var på eftermiddagen den 10 december 2014 som olyckan ägde rum vid rondellen Tvetavägen/Genetaleden. Två äldre män, nära vänner, var på väg över gatan efter att ha hoppat av bussen, när de blev påkörda av en bilist på väg ut ur rondellen.

Ena mannnen fick lindriga skador, men smärtar fortfarande efter att ha brutit foten i samband med olyckan. Den andra mannen avled av sina skador.

Därefter går historierna i sär. Enligt både föraren och ett vittne var sikten begränsad eftersom det var mörkt och regnade, medan den överlevande mannen menar att det var ljust, samt att gatubelysningen redan tänts.

Olyckan ägde rum efter övergångsstället

Föraren säger också att han blev bländad av en mötande bilist, samt att han inte såg någon vid övergångsstället. Även vittnet tror sig minnas att han såg de äldre männen bli påkörda efter övergångsstället och inte på, så som föraren stått åtalad för.

När domen nyligen föll i Södertälje tingsrätt stod han åtalad på tre punkter: vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.

Tingsrätten menar det föraren lagt till lags är att han varit oaktsam genom att inte ha iakttagit väjningsplikt, men eftersom olyckan inte inträffat på övergångsstället, utan efter, frias mannen på samtliga punkter.