Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förakt för kvinnors företagande

Nöjda hushåll och en bransch som växer. Regeringens satsning på hushållsnära tjänster och lagen om valfrihet i hemtjänsten har blivit framgångar. Motgången kan komma efter valet – om vänstersidan vinner.

I tisdagens LT träffade du 87-årige Åke Swedjemark. Han berättade om sitt val, att anlita ett städföretag i stället för kommunens hemtjänst, för att få hjälp hemma.

Ett lägre pris var ett viktigt skäl. Men inte det enda.

– Jag vill inte att kommunen ska bestämma över det som gäller mig. Jag vill bestämma själv, sa han i intervjun.

Att få styra över sitt eget liv – det är vad det handlar om. I Södertälje kommer möjligheten att välja utförare av hemtjänst att bli ännu större när Lagen om valfrihet, Lov, införs i hela kommunen. Erfarenheterna från det prov som genomförts i centralorten är goda.

Och just möjligheten att kunna välja utförare är primär.

Lagen bygger inte på att olika leverantörer ska pris-konkurrera, i stället ska brukaren ha chansen att välja den utförare som kan tillhandahålla den bästa kvaliteten.

Och just för hemtjänstkunder ska inte priset vara avgörande. Äldreomsorgsnämndens ordförande Kerstin Pettersson (V) har en poäng när hon påpekar att det finns en maxtaxa även inom hemtjänsten.

Men just att få hjälp hemma är en tjänst som inte enbart äldre vill ha. Det har blivit tydligt tack vare att alliansregeringen infört möjligheten att få göra skatteavdrag för hushålls-nära tjänster. Därigenom kan Åke Swedjemark med flera få ner kostnaden ytterligare.

För han är inte ensam. Pensionärer, barnfamiljer och andra har upptäckt vitsen med att köpa dessa tjänster. Och skatteavdraget gör att en tidigare väldigt svart sektor har blivit vitare. Vilket också har medfört att många nya företag har kunnat starta och att redan befintliga företag i branschen på allvar kan sälja tjänster till hushållen.

Det var en omöjlighet tidigare. De hade inte en chans på en svart marknad med osund konkurrens. Husavdraget som det numera kallas – då hushållsnära tjänster och avdragen för reparation, om och tillbyggnad har bakats ihop, är dessutom en plusaffär för staten. Trots subventioner väger skatteintäkterna över när jobben blivit vita. Genom att öppna för vita jobb har Sverige inte bara fått nya företagare, ofta kvinnor, utan dessa har anställt personal, som också ofta är kvinnor – inte sällan med invandrarbakgrund, som därigenom fått sin första anställning. Närmare 10 000 människor har sin syssel-

sättning i hemservicebranschen, många kom dit direkt från arbetslöshet. Och den ingår som ett viktigt ben i den växande tjänstesektorn, en sektor som har klarat

lågkonjunkturen mycket väl.

Reformen har också tagits emot positivt av bland andra TCO, som anser att hushållsnära tjänster är en viktig jämställdhetsreform. Ökad valfrihet, fler kvinnliga företagare, jobbmöjligheter för kvinnor med svag ställning på arbetsmarknaden, ökad jämställdhet i hemmen och en plusaffär för staten.

För bra för att vara sant? Ja, kanske. Åtminstone för oppositionen. Socialdemokraterna vill avskaffa avdragsrätten för hushållsnära tjänster men bygga ut Rot-delen. Staten kan vara med och betala om du sätter in ett fönster, men inte om du köper fönsterputsning.

Vänsteroppositionen värderar kvinnors arbete lägre än männens. Det är dubbelmoral, ja förakt, i rödgrön klädnad.