Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För oss är åkermarken en värdefull resurs

Representanter för Centerpartiet kom i en debattartikel med ett antal påståenden om vad vi i Miljöpartiet vill och även driver. En del påståenden är direkt felaktiga.

Däremot har centerpartisterna helt rätt när de skriver att vi jobbar utifrån de 17 globala målen som beslutades om inom ramen för Agenda 2030 som är ett internationellt åtagande, där målet är att avskaffa fattigdom, minska ojämlikhet och orättvisor, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen.

Ja, det är stora frågor som ligger till grund för vårt lokala arbete, där vi har, och även tar, ett stort ansvar.

Miljöpartiet värnar naturligtvis åkermarken i kommunen, däremot behöver inte alltid kommunen själv äga den.

Vi har under många år sett till att öka andelen ekologisk och närodlad mat i kommunens verksamheter och vi har sett till att vi nu i kommunen jobbar med en odlingsstrategi för att öka andelen ekologiska odlingar.

Vi har också fått till att en livsmedelsförsörjningsstrategi ska tas fram, som kommer kunna koppla ihop det nuvarande framgångsrika konceptet Matlust med odlingsstrategin i kommunen. I Matlust får näringslivet stöd och hjälp med hur man kan utveckla olika livsmedelsprodukter.

Även en pollineringsplan ska tas fram för att gynna insekter, som är en förutsättning för att frukt och bär ska bildas.

För dig som är pluskund [+]: Fyra tunga lokala röster vill ändra kommunens plan på nya industriområdet vid "Träsket"

Miljöpartiet värnar naturligtvis åkermarken i kommunen, däremot behöver inte alltid kommunen själv äga den. Eftersom kommunen har planmonopol så kan inte en privat markägare göra vad den vill med marken.

Även om kommunen säljer jordbruksmark betyder inte det att det per automatik blir tillåtet att bebygga den. Ibland krockar olika intressen, men för oss är åkermarken en värdefull resurs vad gäller vår framtida livsmedelsförsörjning som vi värnar.

I vår nu gällande översiktsplan som är beslutad i kommunfullmäktige kan man läsa: ”Ett rikt odlingslandskap är även en resurs för ekologiska värden som är viktiga för ett hållbart samhälle. Det är därför mycket viktigt att bibehålla jordbruksmarken i konkurrens med annan markanvändning”.

Det står vi fast vid.

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP)

kommunalråd

Hanna Klingborg (MP)

ordförande Järna kommundelsnämnd

Emilia Pettersson (MP)

ordförande tekniska nämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel