Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkpartiet vill att vi läser mer

Folkpartiet vill få ­svenskarna att läsa fler böcker. Bibliotekschefen i Södertälje oroar sig ­däremot inte över våra nya läsvanor.

Många ungdomar läser inte böcker lika ofta som de läser statusuppdateringar på Facebook. Detta ser Folkpartiet som ett problem. Därför har partiet nu kommit med ett förslag om en ny bokutredning.

En fråga som Folkpartiet vill lyfta fram i den här utredningen är hur man kan sprida läslust till nya generationer. Anja Dahlstedt som är bibliotekschef på Södertälje stadsbibliotek tycker inte att ungdomars läsvanor är något stort problem.

– Att läsa är bra. Punkt slut. Jag gillar inte riktigt det här att mäta kvaliteten på vad folk läser, säger hon.

Att en ny bokutredning behövs kan hon däremot hålla med om.

– Det är viktigt att värdera olika sorters läsning. Men man ska inte nedvärdera någons sätt att läsa.

Många Södertäljebor har hakat på trenden att lyssna på böcker i stället för att läsa dem. Anja Dahlstedt berättar att ljudbokshyllan ibland står helt tom under längre ledighetsperioder.

– Om några år hoppas vi ha ljudböcker som man kan ladda hem från nätet. Men det är en upphovsrättsfråga och en fråga för våra leverantörer.