Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folkmordet mot vårt folk måste erkännas"

I dag torsdag bussas mängder med Södertäljebor till Stockholm när riksdagen tar upp motionen om ett erkännande av folkmordet 1915.

På torsdagen ska riksdagen debattera och ta ställning till om Seyfo – förföljelserna och morden på assyrier/ syrianer/ kaldéer 1915 – ska erkännas som fokmord.

Det finns en gemensam motion från S, V, MP, KD och FP som ställer sig bakom ett erkännande vilket innebär att det finns en stor riksdagsmajoritet för detta.

Många assyrier/ syrianer från Södertälje, Storstockholm och andra delar av landet kommer att följa debatten i riksdagen.

– Vi har beställt en buss från Södertälje och jag vet också att många åker upp i bil. Jag hoppas att vi blir några hundra på plats, säger Maha Chamoun, ordförande i Assyriska föreningen i Södertälje.

Hon tycker att det är dags att folkmordet äntligen erkänns.

– Varje familj av vårt folk har två, tre eller fyra personer som de förlorade under Svärdets år. Min farmor upplevde detta. De tog hennes son. De mördade hennes bröder. Så ett erkännande är oerhört viktigt för oss. Det är en mycket viktig del av vår historia, säger Maha Chamoun.

I torsdagens papperstidning: LT möter en överlevande som berättar om folkmordet