Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytt av centrum delar Hölöbor

Nu ska det bli nya bostäder nära motorvägen i Hölö. Dessutom planeras för en ny livsmedelsbutik. Efterlängtad av många – men inte av alla.

En livsmedelsbutik i Wijområdet i Hölö skulle kunna leda till att centrum flyttas till området vid motorvägsavfarten. Speciellt om en större mataffär får sällskap av andra butiker.

– Jag tycker inte att det vore bra. Jag trivs med Konsum där det ligger nu. Butiken är lite lagom och har det mesta. Man träffar folk – det är en samlingsplats, säger Hölöbon Kristine Hagström.

LT träffar henne vid den lilla Coopbutiken mitt i byn.

– Hölö är ett bondelandskap – jag tycker om det lantliga och att kor går där vid motorvägen.

Birgitta Auregård kommer gående med en liten hund.

– Butiken här är toppen, men den är så liten, säger hon.

Birgitta Auregård ser gärna en ny butik vid motorvägen.

– De kan finnas folk som har invändningar mot den platsen, men det har inte jag.

När det nu är klart att höghastighetsjärnvägen Ostlänken ska gå öster om motorvägen finns det plötsligt fyra företag som är intresserade av att bygga bostäder i Wijområdet.

I vår får de presentera sina planer för tjänstemännen på Södertälje kommun. I området finns rum för runt 300 bostäder, även om utbyggnaden lär ske i etapper. Dessutom talas om centrumbebyggelse på platsen. Om butikslokaler planeras in redan i den första etappen är dock inte klart än. Kristina Bernhardsson, chef för dagens Coopbutik, är hur som helst intresserad.

– Jag skulle kunna tänka mig att ha en större butik borta vid motorvägen, säger hon.

Samtidigt är det inte helt givet att centrum ska flyttas, tycker Kristina Bernhardsson. Speciellt inte om Hölö får tågtrafik igen – vilket många hoppas på. Kristina Bernhardsson ser bort till den gamla stationen när hon står på trappan till sin butik.

– Det vore perfekt om tågen stannade. Men då ska centrum vara här, säger hon.

En som har kämpat länge för en större butik i Hölö är Jan-Olof Dackebro. Det är en sak att det nu planeras för en ny affär – en helt annan att få den byggd, konstaterar han.

– Fler bostäder i området är bra – det stärker underlaget för en ny butik, säger Jan-Olof Dackebro.

En idé är att Telge fastigheter bygger lokalen och hyr ut den till en livsmedelskedja. Inte minst eftersom Coop har sagt att man inte vill bygga själv.

– Det ligger i kommunens intresse att Hölö utvecklas. Alla partier vill ha en ny butik, men alla vill inte att kommunen ska bygga. Centern vill satsa på det i alla fall. Nu måste man komma till skott, säger Jan-Olof Dackebro. 

I en motion har Tage Gripenstam (C) föreslagit att Telge fastigheter ska utreda en centrumanläggning i Wijområdet.

– Det vore oerhört positivt för Hölö, säger han.

– Skulle även tågstationen komma till, vilket vi vill, blir det två servicepunkter.

Det är inget problem?

– Nej, jag tror inte det.

Hölö-Mörkö kommundelsnämnd har ställt sig bakom motionen, även om vice ordförande Mats Pertoft (MP) inte riktigt tycker att det är kommunens sak att bygga en butikslokal. Om nya bostäder tvekar han dock inte.

– Vi gör vad vi kan för att få nya bostäder i Hölö. Vi vet att efterfrågan finns, säger Mats Pertoft.

3 600 personer

Hölö-Mörkö har cirka 3 600 invånare och har sedan 1989 egen kommundelsnämnd.

I närheten av gamla stationen finns mataffär, pizzeria och servicebutik.

I Wijområdet vid motorvägen har Telge bostäder lägenheter. Där finns också Wijbackens äldreboende och Wij gammelgård.

På Södertälje kommun ser man Wij som en bra plats för utvecklad handel, men man ser också en risk i att servicen splittras om Hölö får pendeltåg.

Källa: Södertälje kommun