Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingboende brann - ögonvittne berättar

Grannen till det planerade boendet för ensamkommande flykingbarn kände röklukt när de insåg att det brann i villan.– Vi frågade om vi skulle hämta en vattenslang eller något. Men det var redan för sent, säger Carl Löfberg, granne på Olovs väg.(Uppdaterad 15:21)

Villan som totalförstördes i en brand imorse skulle i dag öppnats som ett boende för ensamkommande flyktingbarn av Södertälje kommun.

– Jag är bedrövad att man tar till en sådan här handling att man eldar ned ett hus. Vi skulle ha startat vår verksamhet där i dag, säger Kjell Sjundemark tillförordnad socialdirektör på Södertälje kommun.

Det var automatlarm som gick sent i går kväll i en villa på Olovs väg i Västergård, klockan 23.55. När väktare kom till platsen var branden redan fullt utvecklad i ett rum, fasad och på vinden.

Carl Löfberg är granne med huset där boendet för ensamkommande skulle öppna. Han tittade ut genom fönstret när det luktade bränt.

– Jag såg att det kom rök och sedan lågor, det lyste upp. Då sprang jag direkt upp till morsan och farsan och vi ringde 112.

Familjen Löfberg sprang ut för att kontrollera att det inte fanns kvar någon i grannhuset. Där möttes de av ett par väktare som redan hunnit fram och börjat försöka släcka.

– Vi frågade om vi skulle hämta en vattenslang eller något. Men det var redan för sent. De hade två skumsläckare men det gick inte att släcka, säger Carl Löfberg.

– Vi kom dit strax innan klockan tolv och lämnade 02.20, säger Roger Magnusson, operativ chef på räddningscentralen.

Enligt honom var det ett stort pådrag. Tre stationer på plats, ett 20-tal personer under några timmar.

– Rent yrkesmässigt gick insatsen ganska bra. Huset står kvar men det är rök, brand och vattenskadat. Totalskadat skulle man säga på fackspråk. De kommer inte kunna flytta in i dag, säger Magnusson.

Ingen person ska ha befunnit sig i byggnaden. En polisanmälan om misstänkt mordbrand har gjorts.

Var de ensamkommande flyktingbarnen ska flytta in istället är fortfarande oklart.

– Fastigheten är utslagen för överskådlig framtid. Vi försöker hitta alternativa lösningar. För vi har medarbetare och kan starta verksamheten bara vi hittar en fastighet, säger Kjell Sjundemark.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) tycker också att det är bedrövligt:

– När ett planerat hem bränns ned blir det praktiska bekymmer men flyktingbarnen som kommer är anvisade av migrationsverket. Det är vårt ansvar att ta hand om dem. Vi är en del av det nationella ansvaret för ensamkommande barn som kommer till Sverige. Så är det för alla kommuner. Det faktumet kommer inte att ändras.

Hotfulla brev delades ut i området

Flera medier berättar om brev som ska ha delats ut i området den senaste tiden.

P4 Stockholm berättar att Kjell Sjundemark, tillförordnad socialdirektör i Södertälje säger till P4 Stockholm att han tagit del av ett hotfullt brev som beskrev nyhetshändelser kopplade till andra boenden i landet. Kjell Sjundemark uppfattade det som att någon ville skrämmas.

Till SVT nyheter Södertälje säger han att brevet had ett "allmänt innehåll".

– Det är klart att det stod hemska saker i brevet, det gjorde det, men det var mer allmänt över Sverige och situationen, säger han.