Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingar måste få återförenas

Familjeåterförening är i princip omöjligt för nya asylsökande. Men den som redan har den rätten måste kunna göra det.

I somras skärpte Socialdemokraterna och Miljöpartiet de svenska asylreglerna kraftigt, de hör nu till Europas allra hårdaste.

Bland annat fick de bägge regeringspartierna stöd av Sverigedemokraterna och Moderaterna för att, i princip, strypa möjligheten för flyktingar att återförenas med sina familjer.

Den nya lagen tillåter enbart att den som har fått flyktingstatus har rätt till familjeåterförening när uppehållstillståndet är beviljat. Majoriteten av de asylsökande i Sverige klassas som alternativt skyddsbehövande och har inte den rätten.

Reglerna är perfekta om man vill skapa otrygghet och försvåra integrationen för dem som kommer till Sverige. Och det är exakt vad regeringen vill. Målet är att stoppa människor från att ta sin tillflykt till Sverige – och då ligger det i sakens natur att slå till hårt där det känns som mest. Mot familjen.

Den nya lagen började gälla för tre veckor sedan, den 20 juli, men slår retroaktivt. Den omfattar alla som ansökt om asyl efter 24 november 2015 och som inte fått sitt beslut före det att lagen trädde i kraft.

Så var det tänkt.

Nu visar det sig att chansen att återförenas med sina nära och kära gäller många många fler.

Även personer som beviljats permanenta uppehållstillstånd, vilket var möjligt före det att Stefan Löfven drev igenom lagskärpningarna, stoppas från att ta hit sina makar och barn. Inte på grund av lagstiftningen, utan för att svenska myndigheter inte lägger två fingrar i kors för att möjliggöra återföreningen.

Sveriges Radio berättade i går om Maen Khaddour som fick sitt permanenta uppehållstillstånd under förra hösten. Han har rätt att ta hit sin fru och sina barn, men det går inte.

Hans familj är kvar i Syrien och kan inte resa till Sverige, eftersom de länder i närområdet där Sverige har ambassader – exempelvis Egypten, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Saudiarabien och Turkiet – vägrar att dela ut inresevisum till syrier.

När Maen Khaddour vände sig till Migrationsverket för att påpeka att varken Turkiet eller Jordanien – länder som Migrationsverket uppmanat Khaddours familj att resa till för att på plats besöka den svenska ambassaden – tillåter detta, är Migrationsverkets knastertorra besked att de inte kan lägga sig i andra länders praxis. Tongångarna från svenska utrikesdepartementet är liknande.

Det är ett skämt. Ett dåligt sådant. De människor som har rätt att återförenas med sin familj här – och som inte drabbas av den nya lagen – ska inte bli stoppade av vissa länders visumregler.

Till Sveriges Radio i går utlovade Maria Ferm (MP) migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet att ”det är klart att vi behöver se om det är något vi kan göra”.

Hon nämner bland annat möjligheten att öppna svenska beskickningar i länder som inte stoppar syrier från att resa in och att det ska kunna gå att ansöka digitalt.

Frågan är vems talan Maria Ferm för. Hon företräder förvisso ett regeringsparti, men hon sitter inte i regeringen.

Det finns inga signaler om att regeringen vill att människor ska få återförenas – inte ens de som har rätt till detta.

Som Maen Khaddour.