Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flickor saknar skydd i internationell rätt

Tonårsflickor tillhör de mest utsatta grupperna i världen. De diskrimineras dubbelt, både för att de är barn och för att de är flickor. Plan International har i en ny databas, Girls' Rights Platform, sammanställt och granskat 1 400 konventioner och andra internationella dokument, både juridiskt bindande lagar och andra relevanta överenskommelser.

Vi har också analyserat vilka områden stater har valt att reservera sig mot i konventioner, vilket i praktiken betyder att de avsäger sig ansvar för att implementera dessa.

Rapporten Girls rights are human rights visar på stora brister. Något som är särskilt oroande är att studien bekräftar att stater tenderar att reservera sig just när det handlar om internationella överenskommelser som rör tonårsflickors rättigheter. Detta gäller i högsta grad de klausuler som rör flickors reproduktiva och sexuella rättigheter, vilket leder till att flickor berövas rätten att bestämma över sina egna kroppar.

Plan International uppmanar Sveriges regering ta klar ställning för flickors rättigheter och erkänna dessa som ett mål i sig.

Att denna negativa trend fortsätter kan vi se också när det gäller FN:s globala mål, där de mål som relaterar till abort, kön, familj och sexualundervisning fått allra flest reservationer.

Trots att flickor i teorin borde vara dubbelt skyddade – dels genom barnkonventionen dels genom kvinnokonventionen – är det i praktiken tvärtom: flickors särskilda situation faller mellan stolarna.

Plan International uppmanar Sveriges regering ta klar ställning för flickors rättigheter och erkänna dessa som ett mål i sig. Flickors utsatthet och dubbla diskriminering kräver riktade åtgärder och Sverige bör därför:

• Använda sig av det mest progressivt möjliga språket i utformning, förhandling och implementering av internationella lagar och normer.

• Differentiera flickors rättigheter från kvinnors- och barns rättigheter eftersom de i verkligheten står inför unika och oproportionerliga utmaningar.

• Uppmana andra stater att leva upp till internationella standarder där flickors rättigheter blir prioriterade och förespråka återkallelse av reservationer som begränsar flickors rättigheter.

Redan 1993 fastslog världskonferensen om mänskliga rättigheter i Wien det självklara att kvinnors rättigheter också är mänskliga rättigheter. År 2018 är det dags att göra detsamma vad gäller flickors rättigheter.

Mariann Eriksson

generalsekreterare Plan International Sverige

Annette Lyth

barnrättsjurist Plan International Sverige

► Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel