Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flicka sexuellt trakasserad på Turingeskolan

Sjuåriga Ida trodde att hon hade fått ett kärleksbrev. I själva verket hade hon blivit sexuellt trakasserad. Biträdande rektorn ville skjuta upp ärendet till hösten. Då tog Idas mamma saken i egna händer.

Annons

På torsdagen i förra veckan hämtade Idas pappa henne från fritids. Då visade Ida upp ett brev som hon hade fått från en jämnårig pojke i skolan.

– Med tanke på det som stod i brevet, är det tur att hon inte lärt sig läsa än, säger Idas mamma Marianne.

Ett rött hjärta var målat på det första pappret, men på ett annat papper stod det: ”Jag vil bli ihop och knula”.

– Det är så hemskt. Barn ska inte ens veta om sådana här ord, säger Marianne.

Idas mamma och pappa tog brevet ifrån henne med förklaringen att ”det är dumma saker som står där”. Dagen efter ringde Marianne till skolan. Det visade sig att även tre kompisar till pojken som skrivit brevet var inblandade.

– Jag ringde läraren och bad om att få numren till pojkarnas föräldrar. Men skolan kunde inte ge ut telefonnumren. Läraren skulle skicka brev till föräldrarna, berättar Marianne.

många samtal. Marianne hörde även av sig till Dennis Jarl, biträdande rektor på Turingeskolan. Han ville skjuta upp ärendet till hösten.

– Det är inte okej. Jag ville ha det utrett direkt, säger Marianne.

Efter det ringde hon många samtal. Till slut fick hon tag i en chef på kommunen som hörde av sig till Dennis Jarl. Då fick Marianne kontakt med de andra föräldrarna.

– De tre pojkarna kom hit med blommor och sa förlåt. Det var jättefint gjort.

Marianne fick sedan reda på att pojken som skrev brevet kan ha blivit tvingad till att skriva det.

– Det kan ha varit äldre pojkar som har dragit in dem i det här. Om det här får fortsätta vad kan då hända om några år?

Marianne känner att hon och hennes dotter inte har fått det stöd från skolan som de behövt. Hon vill inte göra någon anmälan mot pojken som skrev brevet, men hon tycker att Dennis Jarl kunde ha hanterat situationen annorlunda.

– Jag hade önskat att biträdande rektorn hade varit lite mer engagerad och tagit saken på allvar.

– Jag tyckte att det var bättre att reda ut det här till hösten när personalen är på plats igen, säger Dennis Jarl, biträdande rektor på Turingeskolan.

När han fick reda på vad som hade hänt sjuåriga Ida, var han tvungen att göra en bedömning.

– Jag vet inte om jag kan säga att jag har gjort rätt, men i det här läget saknas det bakgrundsfakta och då kan man bara inte hoppa in i det, säger han.

Fotnot: Både skolans rektor och flickans mamma att pojken som skrev brevet blivit tvingad till det av tre större pojkar. Men enligt pojkens pappa är sonen inte inblandad i brevskrivandet över huvudtaget, det är andra som gjort det och skrivit under med sonens namn.