Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest politiker hoppar av i Södertälje kommun

Ingenstans är avhopp från kommunfullmäktige vanligare än i Södertälje. Sedan 2006 har 21 ledamöter lämnat sitt uppdrag.

21 ledamöter hoppade av kommunfullmäktige i Södertälje mellan valet 2006 och den 26 januari i år, visar statistik från Valmyndigheten. Därmed är Södertälje, tillsammans med Luleå, värst i landet.

Sett i förhållande till antalet invalda hamnar Södertälje lite längre ner i statistiken, på nionde plats. 25 procent av de invalda hade lämnat fullmäktige när Valmyndigheten gjorde sin avstämning. Den 1 februari slutade ytterligare en.

I Nykvarn hade sex personer lämnat sitt uppdrag och i Gnesta tre. En vanlig orsak är att ledamoten flyttar – fem av de sex avhopparna i Nykvarn bor till exempel inte kvar i kommunen.

Partierna räknar med många avhopp.

– Fyra år är en lång tid. Mycket hinner hända i människors, speciellt unga människors, liv, säger kommunalrådet Susanne Bergström (S).

Susanne Bergström säger att avhopp under mandatperioden är något man måste acceptera.

– Politik ska vara kul. Man måste få ta igen sig och komma tillbaka. Våra yngre medlemmar som pluggar kommer igen – det vet jag.

I onsdagens papperstidning: De har hoppat av fullmäktige i Södertälje, Nykvarn och Gnesta under mandatperioden.